Здраве и красота

Комбинация от етерични масла и зехтин за силна коса

Омекотяват и подсилват космените фоликули

08.08.2023г. / 09 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Целогодишно нашата коса е изложена на влиянието на околната среда, боядисване, изсушаване със сешоар, използване на преса, къдрене, нанасяне на лак за коса и т. н. Обичаме да плуваме в басейн. Понякога я разресваме агресивно или спазваме драстични диети, като дори и не се замисляме, че те също оказват влияние върху здравето и красотата на косата ни.

От друга страна знаем, че зехтинът, както и някои етерични масла, могат да ни помогнат да възстановим мекотата и жизнеността на косата си. Те я подхранват в дълбочина, правят я блестяща, укрепват космените фоликули.

Как маслото от бабасу се грижи за кожата и косата ни

Зехтинът се използва от векове за придаване на блясък, мекота, дори за укрепване на косата. Съдържа някои ключови компоненти като олеинова киселина, палмитинова киселина и сквален. Това са емолиенти, съединения, които правят косата мека, сочат изследвания. Добавяйки към него някои етерични масла, ние създаваме мощна комбинация за здрава и красива коса.

Етерично масло от розмарин – Розмаринът е чудесен за изтощена коса. Помага за растежа и плътността ѝ чрез засилване на клетъчния метаболизъм. Западни проучвания дори показват повишен растеж на косата при пациенти, които страдат от алопеция.

Как да използвате розмарин за бърз растеж на косата

Масло от лавандула – То има антимикробни свойства, намалява сухотата на косата, помага за премахване на стреса, което може да помогне за стимулиране на растежа на косата.

Етерично масло от лимонова трева – Укрепва космените фоликули, намалява риска от пърхот.

Свързани статии

Как да си направите грижа със зехтин и тези етерични масла:

Комбинирайте 50/100 мл зехтин екстра върджин с 10 капки етерично масло от розмарин, 10 капки етерично масло от лавандула, 3 капки етерично масло от лимонова трева. Всичко се разбърква много добре. Тази комбинация се нанася върху суха коса.

Ако косата ви е по-мазна може да намажете само краищата ѝ, ако е по-суха, нормална и има нужда от по-дълбоко подхранване, започнете нанасянето на маслата от скалпа по дължината до краищата. Леко масажирайте и след 30-40 минути измийте добре косата си с подходящ шампоан.

При добра поносимост на тази грижа може да я правите 1-2 пъти седмично в рамките на няколко седмици или при нужда.

Коментирай