Здраве и красота

Най-добрите зимни маски за лице 

Направете си освежаваща маска с извара и куркума 

04.01.2024г. / 12 22ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Често пъти, когато решим да се грижим за кожата на лицето, това се случва в сезоните, в които тя е изложена под жарките лъчи на слънцето. Но зимата и студеното време могат да бъдат истинско предизвикателство за състоянието на най-големия орган в нашето тяло. Ако напоследък усещате лицето си опънато, а кожата суха или пък загрубяла, може би е дошло време да се погрижите за тези състояния. Използвайте почивните дни и се поглезете със някоя от следните маски за лице:

Освежаваща маска с алое и мед 

Алое вера се счита за лечебно растение поради своите успокояващи и антибактериални свойства. Едно забележително предимство от използването на тази съставка при създаването на маска за лице е, че тя може да овлажни кожата, без да я омазнява. Когато комбинирате алое вера с мед и лимонов сок, всички запушени пори на кожата ви ще бъдат почистени, а това ще предотврати изсушаването на кожата, както и увреждането ѝ и появата на инфекции. Ето и кои са нейните съставки: гел от алое вера – 2 с. л; лимонов сок – 1 ч. л; мед – 1 ч. л. Смесете всички съставки в малка купа. Нанесете получената смес върху кожата си и я оставете да подейства за около 25 минути. След това изплакнете маската с топла вода и подсушете внимателно кожата си с потупващи движения.

Свързани статии

Озаряваща маска с кафе

Кафето е източник на антиоксиданти и притежава антимикробни свойства, които помагат за почистване на порите и предотвратяването на появата на акне. Когато този тип маска за лице се нанесе внимателно върху кожата ви, тя ще стимулира притока на кръв. Някои от допълнителните предимства, които маската за лице с кафе може да осигури на кожата ви, са намаляване на бръчките, подпухналостта и тъмните кръгове около очите. За по-лесно нанасяне, можете да използвате кафе на прах. За да си направите тази маска ще ви трябват: разтворимо кафе – 1 с. л; мед – 1 ч. л; мляко (веган или краве) – 1 ч. л. Смесете всички съставки в купа и нанесете върху кожата ви за поне 25 минути. След това отмийте с топла вода. Подсушете лицето си с мека кърпа.

Хидратираща маска с банан 

За нея ще ви трябват:

1 банан 
1-2 ч. л. веган кисело мляко 
3-4 ч. л. фини овесени ядки
1 ч. л. какао на прах 

В купа намачкайте банана. Разбъркайте киселото мляко, какаото на прах и овесените ядки, за да се образува хомогенна паста. Нанесете върху кожата, оставете за 10-20 минути, след това изплакнете и подсушете. Тази маска е особено подходяща ако вашата кожа се нуждае от много лек пилинг. Ако я правите преди да излезете, не забравяйте да нанесете слънцезащита – дори и през студените дни, в които няма слънце. 

Свързани статии

Нежна маска с извара и куркума 

Богата на млечна киселина, изварата помага за премахване на мъртвата кожа. Тази ѝ характеристика може да ви бъде полезна ако искате да подмладите повехналата кожа през зимата. Куркумата пък има антибактериални свойства, които предотвратяват появата на акне. Как да си я приготвите? Вземете две лъжици извара и добавете към тях щипка куркума. Разбъркайте добре и нанесете върху лицето за 15 - 20 минути. Изплакнете с хладка вода и нежно попийте излишната вода. 

Свързани статии

Лека маска от оризово брашно и овесени ядки 

Оризовото брашно има противовъзпалителни свойства, а пък овесените ядки действат като естествено леко почистващо средство, което ще ви помогне за премахване на мръсотията от запушените пори. За да си приготвите тази маска, вземете 1 с. л. оризово брашно, 1 с. л. овесени ядки и добавете към тях 2 лъжици мед. Разбъркайте добре, за да се образува гъста паста, която може да се нанесе върху лицето. Дръжте я поне 20 минути. Веднага след това ще усетите кожата на лицето си чиста и подмладена. 

Коментирай