Здраве и красота

5 домашни маски за лице против тъмни петна и хиперпигментация

Направете си избелваща маска със сок от картоф

25.07.2023г. / 11 00ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато е лято, може би някои от вас се сещат за това време от годината, когато са били деца и са тичали безгрижно под жаркото слънце. След това „за спомен“ вероятно сте се сдобивали с малки симпатични точици по лицето. Сега обаче вече сте големи и може би се опитвате всячески да предотвратите появата на тези точици, наречени лунички. По същество, те представляват струпвания на концентрирани меланизирани клетки, които се забелязват. Ако вече сте се сдобили с тях или пък с други тъмни петънца по кожата, в следващите редове ви предлагаме няколко домашни маски, които ще освежат кожата на лицето ви. Ето ги и тях:

Освежаваща маска с бадемово брашно, мед и розова вода

Необходими съставки:

  • 2 с. л. сухо мляко на прах;
  • 2 с. л. бадемово брашно;
  • 1 ч. л. мед;
  • 1 ч. л. розова вода.

Комбинацията от тези продукти ще ви помогне да дадете на кожата си нужната хидратация и детокс, като същевременно ще можете успешно да се преборите със сухотата и хиперпигментацията. Розовата вода ще изсветли и ще направи тона на кожата ви по-равен, а бадемовото брашно ще я заздрави. За да си приготвите тази маска – смесете всички продукти добре до образуването на хомогенна паста. Нанесете на участъците от кожата с концентрация на тъмни петна. Оставете да подейства 20 минути и отмийте с хладка вода. Ако желаете да изсветлите конкретно петънце, нанесете малко количество от маската и оставете да действа цяла нощ.

3 етерични масла за намаляване на бръчките

Подмладяваща маска с пудра от сандалово дърво и банан

Ще ви трябват:

  • 1 банан;
  • 1 с. л. пудра от сандалово дърво.

Смесете добре един зрял банан, заедно с 1 с. л. пудра от сандалово дърво. Трябва да се образува хомогенна паста. Нанесете върху кожата на лицето и оставете да подейства 10 минути. Отмийте с хладка вода. Тази маска ще подмлади кожата ви, тъй като сандаловото дърво има мощен антиейдж ефект. В древната наука аюрведа то се използва като мощно средство за борба с бръчки, хиперпигментация и неравен тен. Бананът съдържа витамин А, който прави кожата гладка.

Чудни маски с мед за красива и сияеща кожа

Маска с доматено пюре

За да си направите тази маска, ще ви е необходимо само доматено пюре. Нанесете на кожата на лицето и оставете да подейства 20 – 30 минути. Отмийте с хладка вода. Според проучване, ликопенът, който се съдържа в доматите, предпазва кожата от вредните UV лъчи. Освен това съдържащият се в тях витамин C помага за избелване на тъмни петна по кожата и за стягането на тургора на лицето.

Етерични масла за лятото

Избелваща маска със сок от картоф и оризово брашно

Ще ви трябват:

  • 1 картоф;
  • 1 с. л. оризово брашно;
  • розова вода.

Настържете един картоф и изцедете сока му. Към него добавете оризовото брашно. Оставете за около 10 минути, за да се смесят добре съставките. След това добавете нужното количество розова вода, за да се получи гладка, полутечна консистенция. Нанесете в областта на лицето и шията. След като маската изсъхне, отмийте с вода. Използвайте маската 2-3 пъти седмично и до месец ще забележите разликата – кожата ви ще е с по-равен тен, а тъмните петна ще намалеят.

Маска с куркума и мед

В много култури жените използват куркумата, за да изгладят и изсветлят кожата на лицето си. Тази маска ще ви помогне да намалите процесите на стареене на кожата, да я хидратирате и да подобрите цялостния ѝ външен вид. За да си я приготвите, смесете 1 ч. л. мед и щипка куркума. Можете да нанесете маската по цялото лице или само на местата, където има тъмни петна. Изчакайте да подейства 20 минути и отмийте с хладка вода. Можете да правите маската 2 пъти на ден.

Коментирай