Здраве и красота

Защо соевото масло е полезно за здравето и красотата

Причини да го използвате в готвенето и в грижата за кожата

24.01.2024г. / 09 20ч.
Илияна Николова
Защо соевото масло е полезно за здравето и красотата

Соевото масло е смятано за едно от най-здравословните сред течните мазнини. То съдържа изобилие от полезни мастни киселини, играещи съществена роля за здравето и имащи добро приложение и в красотата. Соевото масло е здравословен избор, защото намалява холестерола, контролира кръвната захар, повишава имунитета, потиска възпаленията, като това се отразява добре в превенцията на дегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер. 

Защо соевото масло е толкова полезно за здравето и красотата?

За добро зрение

Соевото масло съдържа множество мастни киселини и антиоксиданти, които потискат възпаленията и стимулират здравето на очите. Омега-3 мастните киселини в него се грижат за стимулиране на правилното делене на клетките и намаляване на влиянието на свободните радикали, причиняващи увреждания и дегенерации в зрителните органи. 

Понижава холестерола и е полезно за сърдечносъдовата система 

Соевото масло има свойството да спомага в контрола на холестерола, а това е от съществено значение за превенцията на сърдечносъдови заболявания. Натрупването на холестеролни плаки по съдовете е предпоставка за запушването им и увеличава риска от инфаркт и инсулт. Мастните киселини в соевото масло съдействат за здрава сърдечносъдова система, като внасят баланс между добрия и лошия холестерол.

За здрави кости 

Соевото масло подобрява плътността на костите, стимулира деленето на костните клетки и контролира тяхната качествена регенерация. В соевото масло се съдържа витамин К, който участва пряко при усвояването на калция от храната, така важен за костната плътност. 

Свързани статии

Потиска възпаленията 

Заради богатото наличие на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти в състава си, соевото масло има способността да допринася за потискане на общото възпаление в тъканите, причинено от оксидативен стрес. А когато възпаленията в клетките и тъканите са сведени до минимум, се намалява и рискът от хронични дегенеративни или ракови заболявания. В този смисъл соевото масло е полезно в превенцията на болест на Алцхаймер, различни видове рак, ревматоиден артрит, диабет, хронични заболявания на храносмилателната, отделителната система. 

За красива и гладка кожа 

Соевото масло е подходящо за готвене и употреба в салати и пресни ястия, но то може също така успешно да се използва и външно. Прилагането му върху кожата има множество ползи за нея. Соевото масло съдържа мастни киселини и витамин Е, който е мощен антиоксидант, имащ директно благотворно влияние в борбата с бръчките. Соевото масло хидратира, подхранва, овлажнява, забавя стареенето и появата на бръчки, стимулира деленето на кожните клетки и съдейства за регенерацията им. 

Коментирай