Здраве и красота

10 причини да поглезите кожата си с масло от лешник

Богато е на витамин Е

24.11.2023г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли лешници? Ядките са едни от най-полезните за нашето здраве. Те подхранват кожата ни отвътре навън. В козметичната индустрия обаче едно от най-често използваните масла е лешниковото. То се извлича от ядките чрез студено пресоване. Лешниковото масло има подобно съдържание на мастни киселини като зехтина. Богато е на олеинова киселина и също като зехтина би могло да се използва в продукти за грижа за кожата. 

Вижте 10 причини да поглезите кожата си с него. 

1. Допринася за овлажняването на кожата. Маслото от лешник съдържа голямо количество мастни киселини, което го прави ефективен емолиент. То действа като регенериращ агент за кожата. 

2. Спомага за повишаване на ефективността на други овлажнители за грижа за кожата, тъй като съдържа фосфолипиди, които осигуряват по-дълготрайна хидратация на козметичните продукти. Маслото от лешник често влиза в състава на грижи за суха кожа. 

3. Кожата е възстановена с това масло. Лешниковото масло е известно с това, че може да подобри еластичността и заздравяването на кожата. 

Свързани статии

4. Подходящо е дори за по-мазните кожи. Не омазнява излишно кожата, стяга порите, но без да ги запушва, регулира синтеза на себум. 

5. Лешниковото масло е богато на витамини и незаменими мастни киселини, които предпазват кожата от увреждане от слънцето. Тези хранителни вещества също подобряват синтеза на колаген, сочат западни изследвания. 

6. В повечето случаи лешниковото масло е безопасно за хора с чувствителна кожа. Въпреки че има леко стягащо действие, то е съвсем различно от алкохолните стягащи средства.

Свързани статии

7. Осигурява на кожата и витамин Е, който е мощен антиоксидант и един от най-полезните витамини за здравето и красотата ѝ. Витаминът също така допринася за увеличаване на хидратацията в най-външния слой на кожата, подобрява и нейната еластичност.

8. Помага за намаляване на появата на белези. Според някои западни проучвания, за продукти с високо съдържание на витамин Е върху кожата, се смята, че може да помогне за намаляване на появата на белези. Учените обаче са на мнение, че са нужни още проучвания в тази посока. 

9. Намалява риска от хиперпигментация. Както отбелязахме, лешниковото масло е богато на витамин Е, а според западни специалисти, той може да помогне за намаляване образуването на пигментни петна.

Свързани статии

10. Действа подмладяващо. Благодарение на всички хранителни вещества, флавоноиди и антиоксиданти, за лешника се смята, че има подмладяващо кожата действие. Редовното прилагане на маслото от лешник, допринася за това кожата да изглежда по-млада и жизнена.

Лешниковото масло може да се използва самостоятелно или в комбинация с други масла. Също така може да се комбинира и с други органични съставки и продукти за грижа за кожата. Подходящо е и за домашни маски за лице, но преди първоначална употреба, нанесете малко количество от комбинацията с лешниково масло или само от него от вътрешната страна на ръката.

Това е прост тест, който до няколко минути ще ви покаже дали евентуално бихте имали дразнение от маслото. В най-добрия случай, когато закупите масло от лешник, допитайте се до специалист за това как да го използвате в грижа за кожата. 

По материали от stylecraze.com и healthline.com

Коментирай