Здраве и красота

Все повече болни деца в училищата, грипната вълна идва

„На прага сме на грипната вълна“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

16.01.2024г. / 16 52ч.
Аз жената
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Грипът продължава да настъпва. На прага сме на грипната вълна, показва растящата заболеваемост. Случаите на грип определено изместват тези на ковид-19.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви пред „България сутрин“, че пикът се очаква да настъпи в края на месеца, пише bgonair.bg. По думите му досега е имало паритет между COVID19 и грипа, но в последната една седмица грипът от тип А взема превес.

Картината се промени сериозно тази седмица. Досега имахме паритет между ковид-19 и грип, сега вече от тази седмица грипът почти превалира тотално. Около 60 са положителните проби и то от H1N1, този, който очевидно тази година ще предизвика епидемията. Има и малко от другите щамове – H3N2 12 броя, 5 от групата на Б, които в началото първи се появиха. На този фон имаме и 24 случая на ковид-19, което значи, че той си е тук. Има циркулация на вируса, но като заболеваемост започва да изостава“, посочи доц. Кунчев.

Свързани статии

Още от началото на януари медицинската сестра всеки ден прави преброяване на отсъстващите ученици. Колебаят се около 10%, което за началото на януари е съвсем нормално. Постепенно броят започна малко да се повишава. Важно е да напомним на родителите, че е необходимо, когато има дори и дребно неразположение – хрема, лека кашлица, е добре децата да си останат вкъщи. Лесно се разпространяват грипоподобни симптоми“, коментира директорът на 119-о училище Диян Стаматов. 

Повече вижте във видеото:

Коментирай