Здраве и красота

5 причини да си правите вана със сода

Ползите за здравето от този ритуал

09.02.2024г. / 06 30ч.
Илияна Николова
5 причини да си правите вана със сода

Содата за хляб е известна в множеството си приложения, които далеч надхвърлят основното ѝ предназначение в готвенето. Тя има множество ползи за здравето и кожата, като може да се включва по различни начини в грижата за тялото и красотата. 

Содата е изцяло алкална, което означава, че стимулира понижаването на киселинността в организма, а това е важно с оглед превенцията на редица свързани с високата киселинност заболявания. 

Натриевият бикарбонат има много ползи и за кожата, като потиска възпаленията, намалява зачервяванията, различните раздразнения, подобрява текстурата на кожата и намалява бръчките.

Кои са здравословните причини да добавите сода за хляб към ваната си?

Успокоява екземата 

Благодарение на алкализиращите и противовъзпалителните си свойства содата за хляб успокоява сериозни кожни състояния, каквато е екземата. Тя може да бъде много трудна за потискане и овладяване, но с помощта на прилагането на сода това става доста успешно.

За детокс на тялото 

Ваната със сода има детоксикиращо действие за цялото тяло и кожата. Добавянето на сода за хляб и английска сол към ваната подобрява функциите на бъбреците, черния дроб, имунната система, отделянето на токсини от тялото като цяло. А в допълнение дава и много енергия, тъй като организмът се освобождава от натоварващите токсини, пречещи на функциите на органите. 

Свързани статии

Успокоява мускулни болки и спазми 

Комбинацията от сода за хляб и английска сол дава възможност на мускулите да се подхранят с необходимите минерали и електролити, и да се алкализират. Това намалява възпаленията и спазмите, успокоява болките. 

Премахва неприятни миризми 

Ваната със сода за хляб има свойството да премахва успешно неприятни телесни миризми. Содата прониква дълбоко през порите на кожата и неутрализира замърсяванията, остатъците от себум и мъртви кожни клетки. 

Против гъбички 

Ваната със сода помага да се справите с гъбичките, тъй като има алкален характер, а това ги убива. Правете си вана със сода или потапяйте краката си в легенче с гореща вода и разтворена сода, така че да подпомогнете превенцията или справянето с гъбичната инфекция по кожата и ноктите. 

Коментирай