Здраве и красота

Алкални храни за силен имунитет, стройна фигура и здрави бъбреци

Кои са най-полезните алкални храни

19.01.2024г. / 11 25ч.
Илияна Николова
Алкални храни за силен имунитет, стройна фигура и здрави бъбреци

Алкално-киселинният баланс в тялото е от огромно значение за цялостното здраве. Важно е средата в организма, тъканите и клетките да се поддържа към по-алкалната среда, защото високата киселинност е предпоставка за възпаления, заболявания, изменения в клетките, дори рак. 

Един много важен фактор, от който клетките се влияят е именно алкално-киселинният баланс в тялото. В условията на киселинна среда деленето и регенерацията на клетките се затруднява значително, което е сериозна предпоставка за влошаване на здравословното състояние и повишаване на риска от опасни за живота и здравето заболявания. 

За щастие храната е наш помощник във всяко начинание. Тя може както да влоши здравето, така и да го подобри. Всичко зависи от изборите в храненето, които правите. 

Ако искате да алкализирате организма си и да намалите рисковете от възникване на свързани с високата киселинност заболявания и състояния, вижте кои са най-полезните алкални храни. 

Алкалните храни имат свойството да подобряват имунитета, състоянието на червата, да стимулират и улесняват работата на бъбреците, да подпомагат отслабването и поддържането на стройна фигура

Кои са най-здравословните алкални храни, които да хапвате редовно?

Зелени зеленчуци 

Зеленчуците в зелената гама са сред най-алкализиращите от всички. Те са особено важни за имунитета и правилната регенерация на клетките, защото са изключително богат източник на витамин С, мощен антиоксидант. Той участва в процесите, отговарящи за регенерирането на клетките, възстановяването на тъканите, функциите на имунната система. В зелените зеленчуци се съдържат и фолати, които са мощен имуностимулатор. 

Свързани статии

Плодове 

Плодовете са другата група храни, на които е добре да наблегнете за алкална среда в организма. Сред най-алкализиращите са сините сливи, черешите, лимоните, смокините, кайсиите, бананите, ябълките. 

Гъби 

Гъбите са алкална храна, която съдържа бета-глюкани, така важни за силния имунитет. В тях се съдържа още витамин D, който е много ценен за функциите на имунната система. Гъбите имат и диуретичен ефект, което е от голямо значение за правилното протичане на метаболитните процеси и прочистването на пикочните пътища

Чесън 

Чесънът е полезен по всички възможни параграфи. Той е алкална храна, която едновременно с това има мощни противовъзпалителни, антибактериални и антимикробни свойства. Редовното похапване на чесън прави имунитета силен, благодарение на това, че той стимулира Т-клетките на имунната система. Полезен е за сърдечносъдовата, нервната системи, храносмилането, стимулирането на храносмилателни ензими. Има и болкоуспокояващи свойства. 

Авокадо 

Авокадото е алкална храна, която се бори с възпаленията и стимулира имунитета. Съдържа изобилие от полезни мастни киселини, фибри, витамини К и Е, калий, магнезий. Всички те вкупом спомагат за подобряване на цялостното здраве и поддържане на фигурата.

Коментирай