Здраве и красота

Защо броколите помагат за понижаване на кръвната захар

За ползите от прекрасния зеленчук

05.03.2024г. / 14 16ч.
Илияна Николова
Защо броколите помагат за понижаване на кръвната захар

Броколите са един от най-полезните зеленчуци. Те притежават много качества, заради които е добре да бъдат редовно включвани в храненето. Една от най-важните им ползи е способността им да подобряват контрола на кръвната захар. Но тя не е единствената. 

Броколите са много ценни, защото са бедни на калории, но същевременно много богати на витамини и минерали. Те са с високо съдържание на фибри, което е важен фактор в контрола на холестерола и превенцията на сърдечносъдови заболявания

Броколите са подходящи за всяка диета, защото съдържат много малко калории, а фибрите в тях създават усещане за ситост. Подходящи са за приготвяне на различни ястия, салати, печени гозби с месо, зеленчуци, могат да се консумират печени, варени, на пара, да се пасират и включват в сосове и дресинги. 

Броколите са много богат източник на витамин К, както повечето тъмнозелени зеленчуци. Витамин К е незаменим фактор в кръвосъсирването и синтеза на костно вещество. Той е важен за подобряване на костната плътност и превенцията на остеопороза. 

Но защо броколите са така важни за понижаването на кръвната захар? Как те помагат за превенцията и контрола на диабет?

Броколите са един от най-богатите на фибри зеленчуци. Фибрите са едно от най-важните вещества за контрола на кръвната захар, защото забавят нейното усвояване и стабилизират нивата ѝ в организма. Колкото по-бавно се усвояват въглехидратите в тялото, толкова по-малко е негативното им влияние върху здравето. 

Когато се стараете чрез храненето да предотвратявате резки скокове в нивата на кръвната захар, това не само ще намали риска от диабет, но и ще ви помогне успешно да контролирате теглото си. 

Фибрите в броколите правят клетките по-чувствителни към собствения инсулин, което също е важен фактор за оптимално тегло и понижен риск от инсулинова резистентност, метаболитен синдром, диабет. 

Броколите са и много богат източник на антиоксиданти. Те потискат възпаленията в клетките и тъканите, и прекрасно допълват функциите на фибрите. Комбинацията от фибри и антиоксиданти балансира кръвната захар и стимулира обновлението на клетките ефективно и здравословно. 

Свързани статии

Цялото това положително влияние спомага и за подобряване на функциите на яйчниците, като те стават по-способни да отделят годни за оплождане яйцеклетки. 

Известно е, че при недобър контрол на кръвната захар и теглото рискът от възникване на поликистоза на яйчниците е голям. Състоянието е свързано с инсулиновата резистентност и метаболитните смущения при диабет тип 2 и предхождащите го състояния. Нарушенията в чувствителността на клетките към инсулина могат да доведат до трудности в отделянето на фоликулите от яйчниците, което причинява запушването им, промени в менструалния цикъл, нарушения в овулацията. 

Ползите от броколите не спират дотук. Те са зеленчук, изключително богат на витамините от група В, витамин А, С, К. Всички те са незаменима комбинация, подобряваща функциите на сърдечносъдовата, имунната, нервната, храносмилателната системи. 

Причините да хапвате броколи редовно са много. Възползвайте се от ценните им здравословни ползи. 

Коментирай
Здраве и красота