Здраве и красота

10 ползи за здравето от кардамона

Облекчава астмата

13.11.2023г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подправката кардамон произхожда от влажните гори на Южна Индия. Тя е популярна съставка в южноазиатски ястия, особено къри, но и в скандинавските сладкиши. Кардамонът има уникален вкус, като са известни три вида – зелен, мадагаскарски и черен кардамон. Висококачественият кардамон може да бъде скъпа подправка за закупуване, подобно на канелата и ванилията, но в рецепти с него обикновено се изисква малко като количество.

Подправката се комбинира добре със съставки като канела, ванилия, бадем, джинджифил, карамфил, кокос и роза, какао. Кардамонът може да се добавя към чай, яхнии, супи, десерти.

Той е не само ароматен и придава повече богатство на ястията, но и има и редица ползи за здравето.

Вижте някои от тях.

Внимание! Преди употреба се допитайте до лекар.

1. Срещу лош дъх. Известно е, че кардамонът е много ефективно средство срещу халитоза, известна още като лош дъх. Според западни учени, кардамонът действа ефективно срещу орални патогенни бактерии като Streptococcus mutans и Candida albicans.

2. Спомага за понижаване на кръвното налягане. Това е от ключово значение за поддържане на здравето на сърцето и бъбреците. Според западни изследвания, кардамонът не само помага за намаляване на кръвното налягане, но също така повишава общия антиоксидантен статус с 90 процента.

Свързани статии

3. Помага в контрола на диабета. Подправката съдържа високи количества манган. Някои западни изследвания показват, че хората, диагностицирани с диабет, имат ниски кръвни нива на микроелемента манган. Клинично проучване установява, че диабетиците, които имат по-високи нива на манган в кръвта, са по-защитени от „лошия“ LDL холестерол, отколкото тези с по-ниски нива.

4. Подпомага храносмилателната система. Кардамонът се използва в китайската традиционна и аюрведическата медицина за облекчаване на храносмилателни проблеми. Подправката също така стимулира метаболизма, като се имат предвид нейните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

5. Полезна е за здравето на сърцето. Още една полза от подправката кардамон е, че нейните антиоксидантни свойства могат да насърчат здравето на сърцето. Кардамонът също така съдържа фибри, хранителното вещество, което може да помогне за понижаване на нивата на холестерола.

Свързани статии

6. Има диуретични свойства. Това се смята положително при хипертония, но и като цяло помага за детоксикацията на организма.

7. Облекчава астмата. Особено симптоми, като хрипове, кашлица, задух и стягане в гърдите. Подправката улеснява дишането, като засилва кръвообращението в белите дробове. Също така се бори със свързаното възпаление, като успокоява лигавиците, сочат изследвания. 

8. Помага при възпалено гърло. Смес от кардамон, канела и черен пипер може да помогне при болки и възпалено гърло. Кардамонът успокоява болното гърло и намалява дразненето, а канелата предлага антибактериална защита. Черният пипер подобрява бионаличността на двете съставки. Към трите съставки добавете малко мед и хапвайте от тази смес 3 пъти на ден.

Свързани статии

9. Намалява риска от образуването на кръвни съсиреци. Това се дължи на няколко компонента в подправката, смятат западни учени.

10. Подобрява кръвообращението. Подправката кардамон съдържа витамин С, който е мощен антиоксидант. За него е известно, че допринася за подобряване на кръвообращението в цялото тяло.

Коментирай