Здраве и красота

6 причини да ядете повече лук

Защо е толкова полезен

11.03.2024г. / 06 00ч.
Илияна Николова
6 причини да ядете повече лук

Лукът е част от всяка кухня по света. Надали има ястие, което да не се получи още по-вкусно, ако в него се добави лук. Той придава фантастичен вкус и аромат на любимите ви рецепти, а освен това е изключително полезен. 

Вижте кои са здравословните причини да ядете още повече лук.

Лукът е много богат на хранителни вещества 

В лука се съдържа голямо количество витамин С. Свикнали сме да смятаме, че предимно цитрусите са основен източник на витамин С, но лукът ги конкурира много успешно. В него се съдържат и витамини от група В, фибри, калий, които стимулират имунната система, деленето на клетките, влияят положително на нервната система, подобряват метаболизма и кръвообращението. 

Богат е на антиоксиданти 

Антиоксидантите са един от най-важните елементи в борбата с оксидативния стрес. С тяхна помощ се контролират възпаленията в клетките и тъканите, които са основен причинител на хронични и дегенеративни заболявания, дори рак. Флавоноидите в лука, които са вид антиоксиданти, се борят с всички тези процеси, като подобряват състоянието на клетките, намалявайки риска от диабет, сърдечносъдови, възпалителни, неврологични дегенеративни заболявания. 

Лукът намалява риска от рак 

Отново благодарение на богатото наличие на антиоксиданти и витамин С лукът има свойството да предпазва клетките от злокачествено делене, като по този начин понижава риска от рак. Според изследване на клиника Кливланд редовната консумация на лук може да понижи риска от рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода. 

Свързани статии

Стимулира сърдечносъдовото здраве 

Флавоноидите и по-специално кверцетинът в лука имат способността да стимулират всячески сърдечносъдовото здраве и да го подобряват. Антиоксидантите в лука и като цяло в храната са важен фактор за превенцията на високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт, хронични сърдечносъдови заболявания. 

Лукът притежава антибактериални вещества 

Лукът и всички зеленчуци от неговото семейство имат мощни противовъзпалителни свойства, заради които присъстват в народната медицина. Лукът и чесънът намаляват възпаленията в клетките, като потискат бактериалния растеж. Това спомага не само да се предотвратят някои инфекциозни и вирусни заболявания, но и оздравителните процеси да протекат по-бързо. 

Насърчава храносмилателното здраве 

Лукът е богат на фибри, които в комбинация с антиоксидантите и пробиотичните бактерии в състава му подобряват състоянието на чревната флора. Това насърчава храносмилателното здраве и подобрява чревния микробиом, като това прави и имунната система по-здрава. 

Коментирай
Здраве и красота