Здраве и красота

Зеленчуци с високо съдържание на антиоксиданти

Сред най-полезните

30.12.2023г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Зеленчуци с високо съдържание на антиоксиданти

Зеленчуците са сред най-полезните храни. Те са източник на богата палитра от витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Разнообразието от тези микроелементи носи здраве на организма и помага всяка функция да протича по възможно най-добрия начин. 

Антиоксидантите са много важни за процесите в тялото, защото имат съществена роля в намаляването на възпалението, правилното делене и синтезиране на клетките, изграждането на тъканите, забавянето на стареещите процеси, борбата със свободните радикали, противодействието на туморните изменения в клетките. 

За да подобрите цялостното си здраве и да намалите риска от вредни промени в тъканите, наблегнете на зеленчуците и по-специално на тези, които имат по-богато наличие на антиоксиданти. 

Кои са зеленчуците с високо съдържание на антиоксиданти?

Броколи 

Броколите са много бедни на калории и същевременно невероятно богати на антиоксиданти, витамини, минерали и фибри. Редовното им похапване помага за детокс на тялото, намаляване на възпаленията в тъканите, забавянето на стареенето, появата на бръчки. 

Антиоксидантите в броколите подобряват сърдечносъдовата, нервната функция, повишават имунитета, правят кожата красива и стегната. А най-добрата полза от тях е удължаването на продължителността на живота благодарение на флавоноидите в състава им. 

Репички 

Репичките са много богати на антиоксиданти. Те също съдържат минимално количество калории, като това ги прави прекрасни за всяка диета. Богати са на фибри, витамини, минерали, които в комбинация с антиоксидантите подобряват здравето и функциите на чревната флора. Като положителен резултат от това се радвате на добър метаболизъм и здрава имунна система. 

Свързани статии

Червен лук

Червеният лук е с богато наличие на флавоноиди, витамини от група В, фибри, калий и магнезий. Той е и изключителен източник на антиоксиданта витамин С, както и на важния за костите и кръвта витамин К. Редовната консумация на червен лук подобрява нервната система, сърдечносъдовата функция, намалява риска от хронични и дегенеративни заболявания. 

Домати 

Доматите са друг много богат на антиоксиданти източник. Те съдържат активното вещество ликопен, който е растителен флавоноид с множество ползи. Има противовъзпалителен ефект, действа против стареене, намалява вредните влияния на свободните радикали, съдейства за правилно делене и регенерация на клетките. 

Червено цвекло 

Червеното цвекло е богато на антиоксиданти, здравословни въглехидрати, изключително много фибри и минерали. Съдържа витамините С, К, А, които са със силно антиоксидантно действие. Богато е още на фолиева киселина, калий, желязо. Изключително здравословно е в борбата с диабета, високото кръвно налягане, инсулиновата резистентност, анемията. 

Артишок 

Артишокът е друг много богат на антиоксиданти зеленчук. Широко застъпен е в средиземноморската и по-специално италианската кухня. Концентрацията на антиоксиданти и фибри в артишока е голяма, което позволява на този прекрасен зеленчук драстично да намалява влиянието на свободните радикали в организма. Така тялото ви е в по-малък риск от хронични, туморни, дегенеративни заболявания, влошаващи качеството на живот. 

Коментирай
Здраве и красота