Здраве и красота

Хитър трик за дезинфекция на четката за зъби

Как да я почистите за максимално здраве на устната кухина

23.02.2024г. / 11 49ч.
Илияна Николова
Хитър трик за дезинфекция на четката за зъби

Четката за зъби е нещо, без което не можем да поддържаме правилно хигиената на устната кухина. Тя се използва всеки ден по два пъти и колкото и често да я сменяме, в нея се натрупват остатъци от храна, бактерии, мъртви клетки. 

Препоръчително е четката за зъби да се сменя на всеки два месеца за максимална хигиена, но това не означава, че междувременно тя не се нуждае от дълбоко почистване и дезинфекция. За да бъде устната ви кухина защитена от бактерии и патогени е добре всяка седмица да правите един лесен ритуал, с помощта на който лесно да дезинфекцирате четката за зъби. 

Хитър трик за дезинфекция на четката за зъби 

Кипнете вода в тенджера на котлона. След като заври добавете няколко чаени лъжици сода и няколко супени лъжици оцет. Сложете четката за зъби във врящата вода и оставете да престои така и да се превари за около 20 минути. 

Свързани статии

Друг добър начин да дезинфекцирате четката за зъби е да я потопите в антибактериална вода за уста за през нощта. Можете да практикувате този начин на дезинфекция всяка вечер – не отнема време като преваряването, а има много добър ефект. 

Как правилно да съхранявате четките за зъби?

Тъй като в банята средата е влажна и топла, рискът от развитие на бактерии е голям. Четките за зъби са изложени на пряк контакт с бактерии и замърсявания, ако се държат на мивката, където лесно можете да ги опръскате. 

За да ги предпазите от това, дръжте четките в шкафа в банята над мивката. Ако нямате такъв, можете да използвате рафт, вдигнат по-високо от мивката. Така ще намалите прекия досег на четките със замърсените пръски вода при къпане и миене. 

Коментирай
Свободно време