Здраве и красота

Плодове и зеленчуци, чиято кора е много полезна

Защо не трябва да ги белите

14.03.2024г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Плодове и зеленчуци, чиято кора е много полезна

Плодовете и зеленчуците имат кора или ципа, която обикновено белим. Тази стратегия обаче е погрешна и е добре за много от тях да се преосмисли начинът на хапване. Някои плодове и зеленчуци е добре да се консумират заедно с кората, защото именно в нея са концентрирани повечето хранителни вещества, от които организмът има нужда. За да ги консумирате спокойно, преди това хубаво ги почистете. Тук може да видите как.

Кои са плодовете и зеленчуците, които не трябва да белите, защото кората им е изключително полезна?

Ябълки 

Кората на ябълките е много полезна, защото е изключително богата на фибри и витамини. В кората ѝ са съсредоточени по-голямата част от съдържанието и на антиоксиданти. В кората на ябълките се съдържа по-голямото количество витамин С от състава ѝ. Не се лишавайте от него. 

Хитър трик за премахване на пестициди от плодове и зеленчуци

Кайсии и праскови 

Кайсиите и мъхестите праскови карат много хора да ги белят, преди да ги похапнат, но това е грешка. В мъхестата кожа на тези сладки плодове са концентрирани огромни количества фибри, витамин А и витамин С. Те са изключително ценни за деленето на клетките, зрението, кожата, храносмилателната система, сърдечносъдовата функция. 

Круши

Някои сортове круши имат по-дебела и груба кора, което кара много хора да ги белят. Не правете тази грешка, защото именно в кората на крушите са съсредоточени голяма част от антиоксидантите и витамините в тях. 

Свързани статии

Краставици 

Краставиците са сред най-често белените зеленчуци. Това е грешка, защото всъщност сърцевината им е в пъти по-бедна на хранителни вещества и витамини от кората. В сърцевината се съдържа предимно вода, докато в кората са концентрирани всички витамини, фибри и антиоксиданти, които този зеленчук притежава. 

Тиквички 

Тиквичките са родственици на краставицата и по същата логика не трябва да се белят, а да се консумират с кората. Тя съдържа по-голямата част от безценните вещества на тиквичките. При термична обработка кората става мека и сладка. Ако сте ентусиасти и обичате сурови тиквички, ще установите колко вкусна е кората им и в прясно състояние. 

Цитрусови плодове 

Цитрусите могат спокойно да се ядат с кората, стига бялата ципа да не ви притеснява. Някои хора не я обичат, защото има леко горчив вкус. Но ако се абстрахирате от него ще се радвате на изобилие от витамини, минерали и антиоксиданти, които са концентрирани в огромни количества именно в кората на цитрусовите плодове. 

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време