За дома

Хитър трик за премахване на пестициди от плодове и зеленчуци

Как да направите храната по-безопасна и здравословна

05.12.2023г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Хитър трик за премахване на пестициди от плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците трудно могат да са напълно чисти от пестициди. Съвременното земеделие позволява употребата им за целите на добив на обилна и качествена продукция. Пестицидите обаче са вредни за здравето и консумацията им заедно с плодовете и зеленчуците може да доведе до здравословни проблеми. 

Свикнали сме задължително да измиваме плодовете и зеленчуците под течаща вода, преди да ги консумираме, но достатъчно ли е това?

Чистата вода не е достатъчна за премахването на пестицидите от кората на плодовете и зеленчуците. Затова можете да се възползвате от един много добър начин да подсигурите по-трудното им достигане до организма или поне намаляването на количеството им, а това е от значение за влиянието им върху здравето. 

Ето един хитър трик за премахване на значително количество пестициди от плодовете и зеленчуците. 

Свързани статии

Какво трябва да направите?

Смесете 1-2 супени лъжици сода за хляб с 1-2 супени лъжици ябълков оцет и около половин литър вода. Направете тази смес в тенджера или легенче, в които да измиете плодовете и зеленчуците. Накиснете ги в тази смес за 20-30 минути. 

Ако количеството плодове и зеленчуци е по-голямо, увеличете съотношението на содата и оцета за по-добър и качествен ефект. 

След като сте накиснали плодовете и зеленчуците, изплакнете ги под течаща вода колкото се може по-обилно. 

Содата и оцетът спомагат за отстраняване на голямо количество пестициди, което прави плодовете и зеленчуците ви по-здравословни и безопасни за вас и любимите ви хора. Освен това не променят вкуса на храната.  

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Алхимикът ( преди 4 месеца )
Това са абсолютни глупости! Нищо вярно няма! Не заблуждавайте хората! Ако беше толкова елементарно, нямаше да има агенции по безопасност на храните и да трябва да се извършват анализи в лаборатории, оборудването на които струва хиляди евро. А персоналът трябва да е високо квалифициран! Все едно да кажете, че допингът се неутрализира след приемане на смес от оцет, лимон и сода-трите вещества, обявени за панацея за всичко! False!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар