Здраве и красота

Защо сиропът от агаве не е най-добрият заместител на захарта

За ползите и потенциалните опасности от него

15.03.2024г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Защо сиропът от агаве не е най-добрият заместител на захарта

Сиропът от агаве е популярен заместител на захарта, който се използва за подслаждане на десерти, печива, напитки от много хора. Той влиза в традиционната кухня на много страни в Южна Америка, като се използва от векове и в народната медицина на тези народи. 

Сиропът от агаве напоследък стана известен като алтернатива на рафинираната захар и се слави като здравословен неин заместител. Това обаче може да се оспори, особено заради основната съставна част в сиропа от агаве, а именно фруктозата

Според healthdigest.com, фруктозата представлява основната съставка, придаваща сладост на сиропа от агаве. Фруктозата е вид захар и макар да има изцяло натурален произход, тя си остава захар. 

Нещо повече, фруктозата за разлика от глюкозата се обработва изцяло в черния дроб. Ако в него се натрупат прекалени количества фруктоза, крайният продукт от нея са триглицеридите. Ако техният брой също е висок поради прекомерната консумация на фруктоза, това повишава риска от висок холестерол и сърдечносъдови заболявания. 

Освен това фруктозата не е добър избор и за страдащите от диабет тип 2, метаболитен синдром, инсулинова резистентност и свързаните с тях състояния. Фруктозата не прави нищо по-различно от традиционната захар, а именно влошава чувствителността на клетките към инсулина, повишава стойностите на кръвната захар, предизвиква скок в нивата ѝ, последван от рязък спад. 

Всичко това повишава риска от диабет и инсулинова резистентност, както и влошава състоянието при съществуващи подобни заболявания

Свързани статии

Според verywellfit.com, фруктозата може да навреди на черния дроб и по още един начин с течение на времето – като причини стеатоза. Така нареченият „омазнен“ черен дроб, обикновено се свързва с прекомерна консумация на тлъсто месо, пържени храни, наситени мазнини, трансмазнини. 

Стеатоза обаче може да възникне и заради твърде обилна и честа консумация на фруктоза, идваща не само от продукти, като сиропа от агаве, но и от пресни плодове, сокове, нектари, изобщо всичко, което съдържа фруктоза

Преди да прибегнете към други познати заместители на захарта, като мед и кленов сироп, отново имайте предвид съдържанието им на естествени захари. Ако страдате от проблем с обработката и усвояването на захарите като цяло е важно да бъдете бдителни над количеството и честотата на консумация на тези иначе полезни храни. 

Според healthdigest.com, един от най-добрите естествени заместители на захарта в този смисъл е стевията. Тя съдържа незначително количество естествени захари, много малко калории, а има превъзходни подслаждащи качества.  

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време