Здраве и красота

4 изпитани домашни средства при кашлица 

Не пропускайте промивка на носа

14.03.2024г. / 14 14ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че пролетта чука на вратата ни, можем да кажем, че сезонът на настинките все още не е преминал. Ако сте опитали всички познати средства и все още не можете да се отървете от досадната кашлица, в следващите редове ви предлагаме няколко изпитани природни лека. А ето ги и тях:

Опитайте гаргара със сол 

Според проведено малко проучване обикновената гаргара с вода има тенденция да отслабва симптомите на инфекции на горните дихателни пътища (известни още като обикновена настинка) и дори да предотвратява възникването на инфекции в самото им начало. В пилотно проучване е доказано, че гаргарата с топла солена вода (заедно с назална иригация) има някои ползи за подобряване на симптомите на настинка и намаляване на продължителността на симптоми като кашлицата. За да си направите гаргара, разтворете около половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода. 

Овлажнете въздуха 

Ако някога сте забелязали кашлицата или конгестията ви да се облекчават, докато се наслаждавате на гореща вана или душ, тогава може би сте разбрали колко важна е влажността на въздуха за облекчаване на симптомите на настинката. Можете да си „направите“ това просто лекарство за кашлица у дома, като вземете топъл душ с пара или като използвате овлажнител за въздух. Овлажнителите с хладна мъгла могат да помогнат за облекчаване на кашлицата поради настинка. Не забравяйте да следвате указанията на производителя, за да поддържате овлажнителя си чист и да избягвате развитието на бактерии и мухъл. 

Свързани статии

Куркума 

Има редица различни лекарства за кашлица, включващи куркума. Смята се, че куркуминът, активната съставка в куркумата, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Много домашни лекове включват варене на прах от куркума във вода и добавяне на мед и други подправки като черен пипер. Това помага на тялото ви да абсорбира куркумина. Можете да смесите малко количество куркума на прах в чаша горещо мляко или пък да я добавите към вашата гаргара със солена вода. 

Свързани статии

Назални промивки 

Кашлицата възниква по много причини, но една от най-честите е възпалението на горните дихателни пътища. Промивките с физиологичен разтвор или изплакването със солена вода на ноздрите ви, може и да не е най-удобното решение, но то може да бъде доста ефективно. Целта е да се намали възпалението чрез премахване на слузта и изчистване на дразнителите от носния проход. Можете да направите това или с помощта на нети лота (специално проектирана каничка за назална иригация) или с домашно приготвена смес от солена вода. Как да я направите: сварете половин литър вода и я оставете да изстине. След това добавете една чаена лъжичка сода бикарбонат. Почистете и измийте хубаво ръцете си. За да избегнете бъркотия, застанете над мивката. Изсипете от солената вода в шепата си. Изсмърквайте водата в едната ноздра, след това в другата. Дишайте през устата си и оставете водата да изтече обратно в мивката. Опитайте се да не смъркате толкова силно, че водата да отиде в гърлото ви. Повторете тези стъпки с прясна смес поне три пъти на ден, докато се почувствате по-добре.

Тази статия има информативен характер. Ако имате опасения относно вашето здраве, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар. 
 

Коментирай
Свободно време