Здраве и красота

Домашна рецепта за еликсир против кашлица

Страхотна рецепта с мед, лимон и зехтин при болно гърло и кашлица

26.08.2023г. / 05 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кашлицата може да се появи вследствие на много фактори – вирусни и бактериални инфекции, алергии, раздразнения. Тя може да е упорита и мъчителна, и да не минава така лесно въпреки сиропите, които приемате за облекчаването ѝ. Понякога в природата се крият много повече средства за облекчаване на различни състояния, отколкото предполагате.

Комбинация от мед, ракия и масло облекчава кашлицата

Медът, зехтинът и лимонът са три природни средства, които в комбинация могат да помогнат да облекчите мъчителната кашлица.

Как да си направите домашен еликсир против кашлица с тези три чудесни натурални съставки?

Ето какво ви трябва:

  • 200 г мед;
  • 1 чаша пресен лимонов сок;
  • 50-60 мл зехтин екстра върджин.

Изстискайте лимони, колкото да напълнят една стандартна чаша със сока си. След това го смесете с останалите съставки и разбъркайте много добре. Загрейте сместа на котлона на слаб огън. Разбърквайте, докато се сгъсти и редуцира леко. Охладете до стайна температура. Приемайте по една супена лъжица 3 пъти на ден.

Бабини лекове при кашлица

Свързани статии

Медът има натурални противовъзпалителни и антибактериални свойства. Той облекчава кашлицата, като намалява инфекциите в лигавицата на дихателните пътища. Това намалява оплакванията при зачервено и раздразнено гърло, намалява и секретите при кашлица. А най-хубавото е, че облекчава и суха кашлица.

Зехтинът има хидратиращи и овлажняващи свойства. Той е много богат на мастни киселини, които повлияват положително имунната система и съдействат за регенерирането на инфектираните клетки.

Домашни лекове при кашлица (галерия)

Лимоновият сок е много богат на витамин С и антиоксиданти, от които имунната система има нужда, за да се справи с инфекцията. Витамин С се бори с възпаленията, свободните радикали и уврежданията в клетките, като съдейства за възстановяването на лигавицата при кашлица и болно гърло.

Коментирай