Здраве и красота

5 сериозни признака на бърнаут

Тревожни сигнали, че сте пред прегаряне или вече сте навлезли в това състояние

28.03.2024г. / 10 41ч.
Илияна Николова
5 сериозни признака на бърнаут

Работата и професионалното претоварване са част от ежедневието на много хора. Нормално е в дадени моменти да се почувствате изтощени, уморени, да ви дойде в повече, но след като си вземете малка почивка, всичко да си дойде на мястото. 

Но има и моменти, в които нещата ескалират и могат да доведат до бърнаут. Повечето хора свързват бърнаута с лошо настроение, умора, апатия, но всъщност нещата могат да се задълбочат много по-сериозно. 

Кои са сериозните признаци на бърнаут, които показват крайно изтощение на работа?

Тотална липса на енергия и ентусиазъм 

Ако усещате, че нямате никаква енергия и желание за нищо, а и сте изгубили интерес към хобитата, любимите си занимания, всичко това може да е продиктувано от бърнаут на работа. Напрежението и стресът могат да доведат до тотално нежелание да се занимавате с каквото и да било. Апатия, безразличие, раздразнение от всичко могат да са само част от признаците, сочещи към бърнаут. 

Безнадеждност, усещане за невъзможност да си свършите работата 

Ако сте в бърнаут синдром, това може да блокира способността на мозъка ви да систематизира информацията, да приоритизира ангажиментите и да ви помага да разпределяте времето си така, че да се справите с всички задачи. Целият този блокаж води до нарастващо напрежение у вас, което ви кара да изпадате в отчаяние и безнадеждност, че не можете да се справяте. 

Свързани статии

Усещане за емоционално изцеждане 

Ако се чувствате като парцал, сякаш някой е изсмукал докрай цялата ви емоционална енергия, това е признак на бърнаут. Стресът се е натрупал в организма ви до такава степен, че вече е започнал да засяга не само физическото, но и емоционалното и психическото ви здраве. Ако започвате да изпадате в дупка, да не можете да се зарадвате на нищо или още повече – да плачете сякаш без причина, това е сериозен и тревожен знак на бърнаут. 

Озлобление към работата или колегите 

Когато сте на ръба на силите си заради работно прегряване е възможно да се появят негативни емоции към хората, с които работите или към самите ви работни ангажименти. Всичко ви дразни. Нямате капка търпение към никого. Ядосвате се за незначителни неща и избухвате лесно. Не успявате да контролирате реакциите и емоциите си. Всичко това подсказва бърнаут синдром, който е в напреднало състояние.  

Коментирай
Свободно време