Здраве и красота

11 храни, които намаляват възпалението в тялото

Хапвайте ядки

26.04.2024г. / 05 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между колбасите, рафинираните въглехидрати, тестените и сладки изделия, трансмазнините, подсладените напитки? Всички те, консумирани често, могат да доведат до редица възпаления в тялото. Хубавото е, че има противовъзпалителни храни, с които можем да обогатим менюто си, намалявайки консумацията на гореизброените.

Вижте 11 храни, които намаляват възпалението в тялото.

1. Боб – Храните, които са богати на фибри, като боб и бобови култури, предотвратяват скокове на кръвната захар, които карат организма да свръхпроизвежда свободни радикали, които предизвикват възпаления.

2. Авокадо – Вкусното авокадо е много богато на противовъзпалителни антиоксиданти като каротеноиди, както и на важни за сърцето мононенаситени мазнини и витамини А и Е, които се борят със свободните радикали.

Свързани статии

3. Сладки картофи – Този вид картофи са с високо съдържание на полифеноли, които са антиоксиданти. За тях е известно, че могат да намалят риска от възпалителни увреждания, причинени от свободните радикали.

4. Цитрусови плодове – Те ни осигуряват полифеноли и флаванони, които могат да укрепят имунната система и да предотвратят възпалението в тялото.

5. Листни зеленчуци – Те са богати на каротеноиди и витамини А, С, Е и К. Според западни проучвания, консумацията на няколко порции седмично от тези зеленчуци може да намали риска от рак на стомаха, гърдата и кожата, както и да намали риска от сърдечни заболявания.

6. Ядки – Консумацията на ядки ни осигурява протеини, които помагат да се поддържат стабилни нивата на кръвната захар, предотвратявайки отделянето на излишен инсулин и образуването на свободни радикали.

Свързани статии

7. По-мазни риби – Примери за такива са скумрия, херинга, сьомга, риба тон, които са богати на омега 3-мастни киселини. Тези полиненаситени мастни киселини инхибират секрецията на съединения, които предизвикват възпаление в организма, сочат западни изследвания.

8. Горски плодове – Тези плодове съдържат високи концентрации на антоцианини, които според изследвания могат да намалят възпалението в тялото и да поддържат мозъчната функция.

9. Домати – Те са богати на антиоксиданти като витамин С и каротеноиди като ликопен. Ликопенът се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Свързани статии

10. Тъмен шоколад – Когато ни се хапва нещо сладко, черният шоколад определено е по-добрият избор в сравнение с млечния. Качественият тъмен шоколад, който съдържа поне 70% какао е богат на противовъзпалителни полифеноли, като антоцианини и катехини.

11. Ферментирали храни, ябълки, банани, кореноплодни зеленчуци – Кисело мляко, кефир, кимчи, маслини и други са храните, които са много богати на пробиотици. Ябълките са сред храните, които ни осигуряват пребиотици. Тези храни подпомагат имунитета и са важни за чревния микробиом.

Смята се, че консумацията, особено на пробиотични храни, води до образуването на постбиотици, които са техни отпадъчни продукти, но с много ползи за здравето, включително и това да намаляват възпалението в него.

Свързани статии

Коментирай