Здраве и красота

Кои са симптомите на коклюш и как да се предпазим от него?

Първите симптоми приличат на настинка

24.04.2024г. / 09 51ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Засега броят на заразените от коклюш не е висок. Притеснителното е, че болестта се разпространява сравнително бързо. За последната седмица потвърдените случаи са скочили с над 50%. Два от всеки три от тях са в София. В момента потвърдените болни от коклюш са 317. За същия период на миналата година те са били едва 4, съобщават от bgonair.bg.

Основно боледуват деца на възраст между 10 и 19 години. Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни.

Първоначално болестта прилича на обикновена настинка – (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица). Коклюшът протича тежко при бебета, особено когато не са ваксинирани. Могат да настъпят усложнения като пневмония, енцефалопатия (заболяване на мозъка), припадъци и дори смърт.

Коклюшът се лекува с антибиотици. Важно е приемът им да започне максимално бързо. Понякога това не се случва, защото симптомите често са подвеждащи. До развитие на тежка форма на коклюш се стига, ако болният не е бил имунизиран. Затова именно бебетата са най-застрашени. Здравните експерти смятат, че вариант за превенция е бъдещите майки да се ваксинират в последните месеци от бременността. Така създават имунитет и на плода.

Свързани статии

Според доктор Бацелова доста от бременните жени са се ваксинирали в ситуацията с повишаването на случаите на коклюш.

Препоръката е да се постави ваксина против тетанус, коклюш, дифтерия в последното тримесечие от бременността, за да може по този начин майката да изгради протекция, тези антитела да преминат през плацентата и да може детето да се роди с готови антитела, които да ги предпазят, докато дойде време то да бъде ваксинирано. Когато се очаква новородено в дома, другият съвет е да се ваксинират и всички, които ще контактуват с бебето и с бременната, за да може да бъдат и те защитени от коклюш и да защитят и бебето и майката“, каза д-р Христиана Бацелова.

А личните лекари препоръчват държавата да осигури безплатни ваксини за всички бъдещи майки, които биха решили да се имунизират.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов по Bulgaria ON AIR.

Коментирай