Полезни храни при екзема

Богати на важни хранителни елементи

15.05.2024г. / 09 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Суха и сърбяща кожа на петна, която се лющи... Милиони души по света страдат от атопичен дерматит, известен още като екзема. Когато направим консултация с дерматолог, той ще ни назначи нужната терапия. Храните и напитките, които консумираме също оказват влияние върху състоянието на нашата кожа. Диетата ни също е важно да бъде обсъдена с дерматолога. 

Вижте за кои храни се смята, че действат благоприятно при екзема. 

По-мазни риби

Омега-3 мастните киселини са добре известни със своите противовъзпалителни свойства, а по-мазните видове риби са здравословен източник на тези омега. Въпросните мастни киселини са полезни и за метаболизма, косата, сърцето, мозъка и други. Добавете къ8м менюто си скумрия, херинга, сардини, риба тон, треска, бяла риба. 

Свързани статии

Храни, съдържащи кверцетин

Кверцетинът е флавоноид на растителна основа (богати на антиоксиданти фитонутриенти, отговорни за оцветяването на плодовете и зеленчуците). Според западни изследвания, този флавоноид може да е от полза при възпалителни кожни заболявания като екзема. Полезни храни, които ни осигуряват кверцетин са ябълки, горски плодове, броколи, череши, лук, зелен чай, червено грозде и други. 

Храни, богати на пробиотици

Пробиотиците, открити във ферментирали храни като кисело мляко, съдържат живи култури, които влияят на чревните ни бактерии и помагат за поддържане на силна имунна система, сочат изследвания. Всеки човек има свой собствен уникален микробиом и специфични пробиотични нужди. Въпреки това, изследванията сочат, че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на пристъпите на екзема или алергичните реакции. Богатите на пробиотици храни включват кефир, комбуча, супа мисо, кисели краставички, кисело зеле, темпе. 

Свързани статии

Зеленчуци и плодове с високо съдържание на витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант и той е важен не само за имунитета ни, но и за здравето и красотата на кожата. Според учени витаминът помага за намаляване на алергичните реакции. Витамин С можем да си набавим не само чрез прием на хранително добавки, но и консумирайки свежи плодове и зеленчуци. 

Храни с високо съдържание на калий

Добри примери за такива са банани, авокадо, тиква, домати, сладки картофи, бял боб и сьомга. Калият е важен минерал, за който също е известно, че помага в борба с възпалението, намалявайки на симптомите на екзема.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар!

По материали от healthcentral.com, dermindy.com

Свързани статии

Коментирай