Здраве и красота

10 симптома на пролетни алергии, които може да объркате с настинка

Признаци, които се припокриват

12.04.2022г. / 17 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сезонът на грипа и настинките е към края си, но въпреки това вируси върлуват навсякъде около нас целогодишно. Те предизвикват симптоми, които можем да объркаме с тези при сезонна алергия. Пролетта е сезонът, в който се обострят тези алергии, което предполага появата на признаци и симптоми, наподобяващи тези при вирусни инфекции. Ето защо е лесно да объркате тези две състояния.

Внимание! Статията е информативна. Ако имате някакви симптоми, консултирайте се с лекар.

Пролетните алергии обикновено започват през март с появата на прашеца на растенията. Всеки човек има алергия към различни видове растения. Това може да се докаже с кръвен тест, който най-точно да покаже към кой или кои точно полени имате непоносимост.

3 неверни мита за алергиите

Пролетните алергии могат да продължат до юни или юли в зависимост от това как протича сезонът през тази година. И тъй като пролетта е преходен сезон, в който вирусните епидемии още не са съвсем затихнали е лесно да объркате симптомите им с тези на алергията.

Кои са симптомите на пролетни алергии, които може да объркате с вирусни инфекции и настинки?

1. Кихане.

Кихането е характерно и за двата типа страдания. То може да се появи и при алергии, и при настинка. Но ако сте болни, кихането няма да се случва толкова често, колкото при алергии. Ако сте в близост до растения или прашец, към които имате непоносимост, кихането ще е значително по-често. В зависимост от тежестта на алергията при някои хора кихането може да се случва по няколко пъти в минута.

Полезни храни и напитки, които облекчават алергиите

2. Кашлица и възпалено гърло.

Много хора си мислят, че са болни, а всъщност страдат от пролетни алергии. Кашлицата и възпаленото гърло не са характерни само за вирусните инфекции. Могат да се наблюдават и при алергии през пролетта.

3. Сълзене, сърбеж в очите.

Сълзенето на очите е друг характерен за алергиите симптом. Той може да ви накара да си мислите, че сте болни или че имате инфекция на очите. При пролетни алергии може да се усеща сърбеж, песъчливо глождене в очите, воднист секрет.

Да преборим кожните алергии натурално

4. Подути клепачи.

Подутите клепачи също могат да са симптом на пролетна алергия. Очите изглеждат подпухнали, а кожата може да придобие синкав цвят. Причината е задръствания в малките кръвоносни съдове в тънката кожа под очите.

Коментирай