Пийте чай от шафран за баланс на кръвната захар и добра памет.Снимка: istock
Обичате ли да пиете чай? Чаят е чудесна напитка, която консумираме с удоволствие през цялата година, а лятото го обичаме добре охладен. Черен, плодов, билков, зелен, той има редица ползи за здравето ни. Опитвали ли сте чай от шафран?
Шафранът е една от най-скъпите подправки, подходяща добавка към ястия, сосове, десерти.
Проучване, публикувано в Journal of Ethnopharmacology, установява, че шафранът е ефективен при облекчаването на леки до умерени симптоми на депресия. Той може да осигури естествен тласък на добро настроение, намалявайки стреса, тревожността и тревожните мисли.
Друга полза за здравето от шафрановия чай е, че може да подобри цялостното здраве на сърцето. Шафранът съдържа редица антиоксиданти като кроцини и шафранал, за които се смята, че помагат за разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението. Според проучване, публикувано в Indian Journal of Medical Sciences, шафранът може да понижи кръвното налягане и да намали щетите, които лошият холестерол (LDL) може да причини.
Сред тях са мускулни крампи, подуване на корема, промени в настроението. Хубавото е, че за шафрана е установено, че намалява както физическите, така и емоционалните симптоми, свързани с онези дни от месечния цикъл.
Знаем че чаша чай винаги помага да подобрим храносмилането си, особено след хранене. Сред многобройните ползи от шафрановия чай е, че той може да подпомогне здравословното храносмилане, защото е деликатен към стомаха. Шафрановият чай помага за стимулиране на храносмилането и намаляване на подуването на корема или газовете, благодарение на противовъзпалителните си свойства.
Една от най-големите ползи от шафрановия чай е, че шафранът може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, което го прави полезен за хора с диабет тип 2, но и за всички останали, защото е важно стойностите да са в норма.
Според учени, пиенето на шафранов чай без захар може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали пиковете на кръвната захар след хранене.
Благодарение на двата химикала, кроцини и кроцетин, присъстващи в шафрана, той може да намали оксидативния стрес в мозъка, поддържайки по-добра когнитивна функция. Проучване, публикувано в Phytotherapy Research, установи, че шафранът е полезен за подобряване на паметта и ученето, особено при възрастни с болестта на Алцхаймер.
Шафранът е богат на антиоксиданти и флавоноиди, които според учени могат да се борят с раковите клетки. Според данни от 2015 г. в Journal of Traditional and Complementary Medicine шафранът може да помогне за предотвратяване и дори лечение на някои видове рак.