Здраве и красота

Аюрведа чайове за повече здраве

Помагат за постигане на баланс в тялото

18.01.2024г. / 06 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чували ли сте за аюрведа? Индийската система за добър живот и повече здраве. От векове аюрведа учи хората как да постигат подобряване на физическото и емоционално здраве, чрез консумацията на полезни храни, билки, както и правилното им комбиниране. Ако сте любители на чая, вероятно сте забелязали, че в аптеките и специализираните магазини за здравословни храни се предлагат разнообразни аюрведични чайове. Смята се, че чайовете в аюрведа допринасят за баланса на различните доши (повече за тях прочетете тук). 

Вижте някои от ползите от консумацията на аюрведа чайове. Внимание! Преди консумация се допитайте до лекар. 

Добро храносмилане и детоксикация

Аюрведичният чай се използва от векове за подобряване на храносмилането и успокояване на червата. Билките и съставките в аюрведичния чай подпомагат детоксикацията на тялото и укрепват имунната система. Чаят също може да помогне за намаляване на подуването и газовете в корема, сочат изследвания.

Когато избирате да закупите аюрведа чай, ще ви направи впечатление, че една от най-често срещаните съставки в тези микс чайове е кардамонът, който допринася за подобряване на храносмилането. Също така успокоява червата. Копърът е друга съставка, която помага за намаляване на подуването на корема, а канелата действа като природен детоксикатор.

Женското биле също се среща в аюрведа чайовете и е известна билка за успокояване на червата. Заедно или в комбинация с други, тези съставки работят за едно добро храносмилане, но и за детокс на тялото. 

Свързани статии

Успокояващ ефект

Има аюрведични чайове, които допринасят за това да се чувстваме спокойни, в баланс със себе си, да спим пълноценно. Билките и съставките в такава напитка могат да помогнат за отпускане на ума, за подобряване на общото настроение.

Копърът е чудесна съставка за успокояване на тялото и помага за намаляване на нивата на стрес. Кардамонът също е известен със своите успокояващи ефекти, както и джинджифилът. Джинджифилът също е съставка и за детоксикиране на организма и елиминиране на излишните задържани течности.

Имунна система

Аюрведа чайовете обикновено са богати на важни антиоксиданти, за които е известно, че стимулират имунната система. Карамфилът е ароматна съставка за подсилване на имунната система, както и джинджифилът и черният пипер. Женското биле също е известно със своите противовъзпалителни свойства.
Други съставки, които може да се съдържат в аюрведа чай са шипка, ехинацея, какаови черупки, бъз. 

Свързани статии

За здрава и красива кожа

Благодарение на антиоксидантите, които се съдържат в аюрведичните чайове, свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките в тялото, могат да бъдат ограничени до някаква степен. Един от най-очевидните признаци за увреждане от свободните радикали е здравето на кожата. Кожата, която е била силно засегната, ще изглежда старееща много по-бързо, в сравнение с тази, която получава редовно антиоксиданти. Съставки, които може да срещнете в такива чайове са зелен чай, хибискус, кардамон, портокалова кора, корен от репей и други. 

Свързани статии

Отслабване

Аюрведичните чайове са известни със способността си да помагат при загуба на тегло. Съставките в тях подпомагат метаболизма и поддържат здрави червата. Канелата е чудесна съставка за подобряване на метаболизма, докато джинджифилът помага за намаляване на подуването. Босилекът често се използва в аюрведичния чай за насърчаване на здравето на червата, като помага за подобряване на храносмилането. 

Коренът от глухарче спомага за елиминирането на токсините от черния дроб и излишните течности от организма, стимулира функцията на бъбреците, сочат изследвания.

Коментирай
Здраве и красота