Кои храни да ядете преди консумация на алкохол.Снимка: istock
Консумирате ли алкохолни напитки? Според някои изследвания няма по-малко вредна алкохолна напитка. Дори за червеното вино, за което се смяташе, че има ползи за здравето, учените вече са разколебани. Данните от различни изследвания показват, че организмът реагира на алкохола като към токсин.
Въпреки всички проучвания, не всеки би могъл да се въздържа от консумацията на алкохолни напитки. Винаги имаме повод да се почерпим, през летните месеци пием любимите коктейли и т. н.
Храната, която консумираме преди пиене, може да окаже значително влияние върху начина, по който тялото ни се справя с алкохола и как се чувстваме на следващия ден.
Вижте кои храни да включите в менюто си преди пиене.
Доказано е, че мазните храни забавят абсорбцията на алкохол. Авокадото, което е богато на здравословни мазнини и фибри, е отличен избор за храна преди консумацията на любимите ви алкохолни напитки. Под формата на гуакамоле, тост с авокадо, добавено към салата... Възможностите са много.
Яйцата са много богати на протеини, а протеините се усвояват по-бавно, така че ви засищат за по-дълго време. Консумацията на яйца преди пиене на алкохол може да забави изпразването на стомаха, което помага за регулиране на скоростта, с която алкохолът се усвоява. Яйцата съдържат и аминокиселината цистеин, която може да помогне на черния дроб да изчисти алкохола, сочат изследвания.
Киселото мляко предлага полезна комбинация от протеини и здравословни мазнини, което го прави друг чудесен избор за храна преди парти. Освен това е лесносмилаемо за стомаха и съдържа пробиотични бактерии, които подпомагат храносмилането.
Вкусната риба е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и витамини от група В, които подпомагат функцията на черния дроб и могат да помогнат за намаляване на възпалението, причинено от алкохола, смятат учени.
Богати на сложни въглехидрати, сладките картофи са добър източник на енергия, който помага за забавяне на абсорбцията на алкохол. Те ни осигуряват калий, който може да противодейства на част от дехидратацията, причинена от пиенето.
Витамин С е добре известен с ролята си в борбата с настинките, но знаехте ли, че може да намали неразположенията, свързани с махмурлука? Консумирайте храни, богати на витамин С, като горски и цитрусови плодове, за да противодействате на симптомите на махмурлук.
Сиренето съдържа мазнини и протеини, които могат да намалят абсорбцията на алкохол. Западно проучване, което разглежда специфично сирене, съдържащо два вида бактерии, открива, че пробиотиците в сиренето помагат за ускоряване на метаболизма на алкохола чрез стимулиране на ключови чернодробни ензими. То също така възстановява витамините от група В и калция (тъй като е богато на тях), които намаляват в организма при пиене на алкохол.