Рецепти на Преподобна Стойна при някои неразположения. Снимка: istock
Чували ли сте за Преподобна Стойна? Наричана светица, закрилница, феномен, тя оставя след себе си не само пророчества, но и рецепти за здраве. Някои от тях са събрани в книгата „Преподобна Стойна. Рецептите на една светица“.
Внимание! Преди тяхното прилагане и при съмнение за здравословни проблеми, се допитайте до лекар!
В 1 литър вода се слагат 100 г лайка и невен. Билките врат 10 минути. След това сместа се оставя да изстива в продължение на 1 час. Правят се компреси.
Поставят се върху мястото с ечемика и се държат, докато изстинат напълно (ако сместа е топла все още).
Прясно изцеден сок от алое се разрежда с топла вода в съотношение 1:10. Напояват се памучни тампони, които се държат върху клепача, докато изстинат.
Смесват се 20 г ленено семе с 40 г кори от зърнастец. Прави се запарка, от която се пият по 3 ч. ч. на ден.
Смесват се по 1 с. л. майчин лист, зърнастец, кориандър и сладък корен и се слагат в 500 мл вряща вода. Оставят се да киснат поне 2 часа, прецежда се и се пие вечер по 1 ракиена чаша.
Сложете в тенджера 150 г пресен копър, нарязан на ситно. Залейте го с 2 водни чаши вода. Варете 5 минути, след което се пият по 2 кафени чаши на гладно, 3 пъти на ден.
Две чаени лъжички полски хвощ и 1 ч. л. слез се смесват. Билките се добавят към 500 мл кипяща вода. Прецеждат се и получената отвара се пие топла до 3 пъти на ден.
Изцеждат се 200 мл сок от ябълка и се смесват с 200 г мед. От сместа се пие по 1 к. ч. дневно, на обяд, 15 минути преди ядене.
По равни количества се смесват пресен сок от кромид лук и мед. Сутрин, 30 минути преди ядене, се взема по 1 с. л. от сместа.
Пет лъжици хума се заливат с винен оцет. Бъркат се хубаво, докато се сгъстят. Намазва се главата и така престоява 20 минути. Измива се и пак се намазва с оцет, а накрая се измива обилно само с топла вода.
Две супени лъжици листа от горска ягода се заливат с 1,5 л вряла вода, кипва се за 1 минута. Пие се по 1 ч. ч., 3 пъти на ден, преди ядене.
Вземат се по 2 ч. л. от глог, маточина, мента, копър и дилянка и се заливат с 800 мл вряща вода. Вари се 5–10 минути и кисне 30 минути. Пие се 3 пъти по 1 ч. ч.
Настъргват се 4 глави лук. Слагат се върху марля и се налагат върху гърлото като компрес.
Изстисква се сокът от 10 глави лук. Получената течност се съхранява и от нея се приемат по 2 ч. л. преди хранене.