Здраве и красота

Живот с ревматоиден артрит

13.01.2009г. / 12 10ч.
Аз жената
Живот с ревматоиден артрит

Животът с ревматоиден артрит не е лесен. Това е живот, изпълнен с болка. ето личната история на М. К., на 42 години от София, майка на две деца, активно работеща жена, която разказва за себе си и болестта в нейния живот.

“Не искам да разказвам за болестта. Нито за нейното лечение. Знам, че у нас има много болни от различни болести хора, които не получават адекватна грижа и лечение. За съжаление въпреки че в много страни ревматоидният артрит и неговото лечение се покриват от държавата, у нас това не е така. И ние страдаме. Лечението е скъпо и трудно достъпно.

Аз съм още млада. Но болестта постепенно деформира костите ми и ръцете ми са като на баба. Отделно от това е болката. А тя е голяма. Пръстите ми са на “възли” – ставите са удебелени и започват да се изкривяват. Краката ми са в сходно състояние. Трябват ми все по-широки обувки.

Постепенно нещата, които са нормални за всеки стават все по-трудни за мен като да нарежа морковите за супата, да плувам, да си закопчавам жилетката или да карам кола.

Не искам да се оплаквам прекалено много и хората да ме съжаляват. Но искам да опитам да повдигна глас за едно по-нормално съществуване на хората с диагноза ревматоиден артрит!”

Лечението на ревматоидния артрит не се плаща от държавата! – тема във форума

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Снежана ( преди 11 години )
Аз също имам ревматоиден артрит и влизам в положението на всеки,който страда от това заболяване.По принцип това е заболяване на жените в менопауза, но напоследък все повече млади хора страдат.И то повече жените.Скоро бях на преглед в Центъра по ревматология в София.На 20-30 жени по един мъж се пада.Това, което предлагат като лечение е хранителни добавки за възстановяване на ставнея хрущял, защото става натрупване на калций за сметка на хрущяла и затова са тези "кокалчета" по ставите.За беда лечението е скъпо, а Здравната каса за това заболяване не отпуска пари, така че.....остава второто - щадящ режим.Представете си само една жена , коята да не пере, да не мие, да не плете и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
YOLANTA ( преди 11 години )
Az sa6to imam revmatoiden Aartrit,interesyvam se za zaglavieto na knigata koqto g-ja Krasteva prepora4va.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
darinka ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Бисер ( преди 11 години )
Здравей Златка!Жена ми е с ревматоиден артрит и се чудя как да и помогна.Моля те дай малко повече информация за тази книга,че като прочетох това се обнадеждих.Как се казва тази книга.Ще съм ти благодарен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Златка ( преди 11 години )
Нека М.К. да прочете книгата на Пол Брег и ще разбере, че има начин да се излекува от тази болест с малко средства и без скъпи лекарства. Ако сама не си помогне няма кой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар