Здраве и красота

Лечение на кокоши трън

02.06.2009г. / 14 01ч.
Надежда Маринова
Лечение на кокоши трън

Кокошият трън представлява вид брадавица, причинена от Човешки папилома вирус. Появяват се по стъпалата, между пръстите на краката и по-рядко по пръстите на ръцете. Врастват много дълбоко в кожата, в средата обикновено имат тъмни точки. С порастването стават болезнени. Ако не се лекува навреме кокошият трън, може да се разпространи и от един да станат множество по-малки.

\n

Дерматолозите ще ви посъветват да използвате изгаряне с течен азот, което е болезнено и не винаги успешно. В аптеките ще намерите различни мазила и специални салицилови лепенки. Народната медицина препоръчва кокошият трън да се налага с лапи с мед, лук, аспирин, третиране с адски камък и какво ли още не.

\n

Различните начини на лечение са ефикасни при едни хора, но изобщо не дават резултат при други. Компресите (лапите) се правят всяка вечер, като се оставят да действат през цялата нощ.

\n

Ето някои от тях:
1. Върху кокошия трън се капва капка калиев перманганат.
2. Компрес от счукан чесън със сол.
3. Луковица от кокиче се разрязва на две и се налага върху кокошия трън. Прави се превръзка. (Това е рецепта на баба Ванга.)
4. Върху кръгче от домат се капва салицил, слага се на мястото и се държи, докато може да изтърпите.
5. Салицил на прах се смесва с малко крем “Здраве”. Намазва се кокошият трън, слагате лепенка и се прави превръзка.
6. Слага се малко сребърен нитрат (адски камък), отгоре лепвате лепенка. Така престоява една нощ. На сутринта кокошият трън е почернял и след време сам пада.
7. Пчелен клей се затопля, за да стане еластичен като дъвка. Слагате върху кокошия трън, отгоре залепвате лепенка. След няколко седмици кокошият трън пада.

\n

Ето и моят опит:
Навремето един кожен лекар ми препоръча следната лесна рецепта. Тя е евтина, не е трудоемка и от нея не боли.

\n

В малко шишенце смесвате равни части вода, оцет и олио. Всяка вечер накисвате във вода кокошия трън, за да се размекне хубаво. Разклащате хубаво течността, напоявате малко памук и го слагате върху мястото. Отгоре завивате с парче от найлонов плик, може да сложите и хлабава превръзка с бинт. На сутринта развивате. Вечерта повтаряте същото.

\n

Бъдете упорити и след месец кокошият трън ще изчезне!

\n

Вижте още:
Как се лекува кокоши трън?

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Boriana ( преди 11 години )
Ето каква рецепта прочетох в друг (френски форум) за кокоши трън. Един лимон се обелва като портокал, обелката се накисва в сока или в силен оцет за 2-3 дена. След това обелката се ползва като се налага (изразяна според големината на к.трън) поставя се отгоре лепенка. Процедурата се повтара докато повтаря,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Григор ( преди 11 години )
Здравейте на всички,от близо 6 месеца баща ми има кокоши трън на ръката,пробва какви ли не методи...от силицилови лепенки,калиев перганамант..ходи на лекар да го горят и един куп други методи и просто не иска да се махне,буквално е като ***,стои си и край..каза ми че преди години като тинейджър е имал на крака и е ползвал сребърен нитрат или по-познат като адски камък,но където и да питах ми казаха че е извън производство вече...явно че трябва да се прибегне до някакво по крайно решение,но незнам накъде да го насоча,ако някой може да ми помогне нека ми пише на пощата(g_delchev***mail.bg) Благодаря ви предварително!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
yuliya ( преди 11 години )
Dashterya mi beshe na okolo 5 kogato i se poyaviha dosta bradavici po rachichkite, byahme ujaseni. Togava baba i i kaza kato vidi zahvarlena obuvka na patya da potarka rachichkite i da hvarli obuvkata nazad i da ne poglejda nazad. Za vas laja, za men istina, sled nyakolko dena se setihme za tova i o chudo bradavicite byaha izcheznali bezsledno.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
niki ( преди 11 години )
zdr...za premahvaneto na koko6ijat tran stava s azod,no e izgarjane i malko boli.nai bezbolezneno e s klei,zalepvate malka top4ica na nego i okolo sedmica i pomen njama da ima .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Евгения ( преди 11 години )
През 1998 ми излезе кокоши трън на възглавничката на ходилото на левия крак. По това време бях състезетел по лека атлетика и с тръна беше ужасно да тренирам активно. Болката беше огромна. Някой (вече дори не си спомням кой) ми каза следното лечение, което се оказа супер ефикасно. Не го препоръчвам за кокоши тръни по ръцете или други части на тялото, където кожата е мека и деликатна, а САМО за ходилата или други подобни места от тялото с груба кожа!!!! Не хо препоръчвам и за деца!!!Взема се едно малко луче, обелва се, изрязват се "мустачките", като се оставя "опашката" му. Измива се добре и се разрязва на кръст през всичките му кръгчета, като се държи заедно само за "опашката". Всички слоеве на лукчето се разделят едно от друго да не са слепнали (става като цъфнало цвете), но пак се дърйат за "опашката". В едно малко, чисто и подсушено бурканче се слага силен винен оцет (купен от магазина) и в него се поставя подготвеното лукче. Затваряте с капачката на бърканчето и го оставяте на стаина температура, на тъмно за 7 дни. На 8-я ден вечерта преди лягане откъсвате едно парченце от накиснатия в оцета лук, поставяте го директно върху кокошия трън и го обинтовате стегнато (колкото стегнато можете да понесете). Преспивате така и на сутринта го махате. Кожата където е стояло лукчето трябва да изглежда бяла, размекната и пухкава като гъба. Като пипате кожата трябва да няма никаква чувствителност!! Все едно, че е мъртва кожа, която не ечаст от вашето тяло!!Ако не изглежда така не сте превързали парчето накиснат лук достатъчно стегнато!Сега идва страшната част....Вземете едно чисто ново бръснарско ножче и поставете края му в непосредствена близост до жилото на кокошия трън, който в повечето случаи се вижда. Изрежете внимателно мястото около жилото, кръгообразно. Ще се получи дупка, която трябва да има конусовидна форма. Внимавайте!!Трябва да изрежете само подпухналата гъбообразна, безчувствена кожа!! Няма да усетите никаква болка там, няма и да кърви, но ако засегнете нормална част от кожата си и ще ви боли и ще кърви!!Затова е много важно предишната вечер да поставите парчето накиснат лук точно на кокошия трън и го да увиете стегнато, за да не се измести през ноща!!Може да повторите процедурата още една вечер. След това трябва да изхвърлите останалия лук и оцета и да си подготвите нов за след още 7 дни. Повторете колкото пъти е необходимо докато се изрейе кокошия трън и най-важното жилото му. Оставайте достатъчно време между процедурите, за да може да се образува нова кожа, иначе е болезнено.Късмет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Евгения ( преди 11 години )
Лечение на Кокоши трънДейства ефикасно при малки и средни по размер образувания.Вземете прясна обелка от картоф (диаметър 1,5-2 см е достатъчен). Сложете в центъра на срезната повърхност щипка салицилов прах. Ако не можете да намерите салицил, стрита таблетка аспирин също върши работа. Вечер преди лягане поставете обелката със салицила върху кокошия трън и я прикрипете с левкопласт или бинт. Да стои така през цялата нощ и на сутринта я сваляте. Повторете процедурата 3-4 поредни нощи. Очакваният резултат е кокошия трън да се размекне и да изпадне. Жилото на тръна всъщност е втвърдения кератин.Не се притеснявайте за дупчицата в ходилото, където е лежал тръна. Дезинфекцирайте я с риванол или с кислородна вода, подсушете я и я напълнете със скъпия крем за лице, дето жена ви го крие в дъното на нощното шкафче. Ако салицилът не помогне, помолете някой хирург да изчопли тръна, докато все още е размекнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Евгения ( преди 11 години )
Виждали ли сте как изглеждат краката на кокошка? Жълтата кожа на пръстите и пищялите е люспеста и изключително твърда. Това е така, защото роговото вещество не се излющва и отделя в околната среда, а се натрупва по повърхността на краката като защитен слой. От тази твърдост и от жълтия цвят вероятно идва името на този кожен дефект.Лечение на Кокоши трънДейства ефикасно при малки и средни по размер образувания.Вземете прясна обелка от картоф (диаметър 1,5-2 см е достатъчен). Сложете в центъра на срезната повърхност щипка салицилов прах. Ако не можете да намерите салицил, стрита таблетка аспирин също върши работа. Вечер преди лягане поставете обелката със салицила върху кокошия трън и я прикрипете с левкопласт или бинт. Да стои така през цялата нощ и на сутринта я сваляте. Повторете процедурата 3-4 поредни нощи. Очакваният резултат е кокошия трън да се размекне и да изпадне. Жилото на тръна всъщност е втвърдения кератин.Не се притеснявайте за дупчицата в ходилото, където е лежал тръна. Дезинфекцирайте я с риванол или с кислородна вода, подсушете я и я напълнете със скъпия крем за лице, дето жена ви го крие в дъното на нощното шкафче. Ако салицилът не помогне, помолете някой хирург да изчопли тръна, докато все още е размекнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Евгения ( преди 11 години )
Кокоши трън - причини и лечениеЧовешката кожа е покрита с многослоен плосък епител (епидермис), чиято функция е защитна. Клетките от повърхностния слой на епидермиса непрекъснато образуват рогово вещество (кератин), което също предпазва организма от навлизането на вредни вещества. Роговото вещество изглежда като пърхот и непрекъснато се изронва от тялото в околната среда. Стъпалата са места, подложени на непрекъснат силен натиск от тежестта на тялото. Там (на петите) е измерена най-голямата дебелина на човешката кожаАко в обувката ви има нещо, което непрекъснато ви убива (ръб, шев, песъчинка) и това дразнене е прекалено силно и оказва натиск на едно и също място на стъпалото, тогава можете да получите Кокоши трън.Силният натиск от подобен дразнител може да доведе до втикване на част от епидермиса навътре и обръщането му като пръст на ръкавица. При това вгъване или обръщане, роговия слой също се обръща навътре и кератинът вече няма как да пада във външната среда. Клетките на епидермиса го образуват непрекъснато, а той се трупа и расте навътре като се втвърдява все повече и повече. Този натрупан рогов слой заприличва на жълтеникав трън, забит в ходилото. Натискът върху него е изключително болезнен, защото го забива още по навътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Александра ( преди 11 години )
Дъщеря ми на 11 г. имаше кокоши трън. Заведохме я при една баба Тодорка някъде близо до с. Дяково, за която случайно чухме. Една седмица след посещението при нея кокошият трън сам си изпадна. Сега на мястото му има малка дупчица. Не мога да повярвам!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
sultana ( преди 11 години )
vnu4kata mi ima kokoshi trin v hodiloto na ediniya krak.tya e na 8 god.nyakoy bi li mi pisal nyakakva efikasna retsepta? estestveno shte se hodi i na doktor no moje da se opita i narodna meditsina. blagodarya predvaritelno.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар