Здраве и красота

Разкрасете се със зехтин

11.06.2009г. / 13 28ч.
Надежда Маринова
Разкрасете се със зехтин

Сега козметични салони има на път и под път. Предлагат всякакви видове терапии за лице – коя от коя по-модерна и ефективна. Често обаче, за да се разкрасим, по примера на нашите майки и баби, посягаме към подръчните средства в кухнята. Това става, когато не сме си записали час при козметик, а решим, че трябва спешно да освежим лицето си или просто ни се приисква някоя хубава вечер, когато сме сами вкъщи, да се поглезим. Тогава отваряме хладилника, претърсваме шкафовете в кухнята, забъркваме някоя кашичка, намазваме косата, маскираме си лицето и лягаме на дивана под звуците на любимата си музика. И ако точно тогава някой реши да звънне на входната врата - не му отваряме - защото сега е нашето време за красота и релакс!

Познат още от древните гърци, от преди 6000 години, днес зехтинът се използва в състава на различни козметични продукти - при различни маски и тоници за кожа, коса и нокти, защото прави кожата гладка, мека и красива.

Неговата популярност е проста за обяснение – маслото от зехтин е полинаситена мазнина, богата на антиоксиданти, витамини и други биологически активни вещества. Наричат го „течното злато”, „храна на боговете”, тъй като той е добро средство за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, диабета и затлъстяването, намалява холестерина, прави кръвоносните съдове по-еластични. Витамините A, D, K и Е укрепват костите и мускулите. Фенолите забавят процеса на стареене и укрепват имунната система. Линолова киселина помага за по-бързото заздравяване на раните,  Има леко разхлабващо действие върху стомаха.

Зехтинът е прекрасно козметично средство практически за всеки тип кожа, но особено за суха кожа и суха коса.

В домашни условия лесно може да поглезите кожата си със зехтин, като за всички тях важи правилото: маската стои на лицето 15-20 минути, след което се измива с хладка вода.

Ежедневно почистване на лицето
Кипнете вода, натопете в нея тампонче памук, после го потопете в зехтин. С него изтъркайте кожата на лицето, шията и деколтето. След 2-3 минути с помощта на салфетка отстранете остатъка от зехтина или измийте с топла вода.

Маска 1
1 ч.л. зехтин, половин банан, настъргана на ситно ренде краставица

Маска 2
3 с.л. зехтин, 4 с.л. сок от краставица, щипка сода бикарбонат, 1 ч.л. розова вода, по желание
Освен като маска, може да си направите тоник за почистване на лице или сваляне на грим. Съхранявайте приготвения тоник не повече от два дни и само в хладилник.

Маска 3
3 с.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. готварска сол, 1 ч.л. розова вода, по желание

Маска 4
За всеки тип кожа, но особено ефективна при уморена и отпусната
1 ч.л. зехтин, 1 ч.л. морковен сок (краставичен, картофен, ябълков), 1 ч.л. сметана или кисело мляко, 1 ч.л. суха мая, 1ч.л. лимонов сок

Маска 5
2 ч.л. зехтин, 1 ч.л. мед, 1 жълтък

Маска 6
Почистваща и избелваща, стяга порите
2 с.л. зехтин, 2 с.л. хума, 1 с.л. лимонов сок, няколко капки масло от мента или 1 ч.л. сок от магданоз.
Смесете глината и зехтина, докато се получи паста. Добавете лимоновия сок и маслото от мента.

Маска 7
За дехидратирана кожа
Масажирайте кожата на лицето с ½ с.л. зехтин. Покрийте лицето със салфетка за 2-3 минути. После изплакнете с топла вода.

Маска 8
За коса
Зехтинът леко се загрява, добавяте ароматното масло и втривате в кожата на главата. После завивате главата с влажна, топла хавлиена кърпа. Косата става бляскава и силна, а пърхотът изчезва. След един час може да измиете косата. Процедурата се извършва веднъж в седмицата.

Маска 9
За коса, за бърза помощ, когато имате малко време
2 с.л. зехтин, 1 с.л. мед, 1 ч.л. ябълков или винен оцет.
Смесете всички продукти. Нанесете върху косата. Покрийте главата с топла и влажна хавлиена кърпа. Оставате да действа 10-15 минути. Измийте с топла вода.

Приятни домашни разкрасителни процедури!

* * *

Слънцезащитни продукти в кухнята
Маска за лице с лимон и мед
Сушени кайсии и краставици в борбата с бръчките

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Magi ( преди 11 години )
20 rate up comment 2 rate down comment
Рони ( преди 11 години )
Две супени лъжици зехтин се смесват с една чаена лъжичка тоалетни трици и се разбърква. С пръсти се нанася и масажира лицето около 2-3 минути и се оставя да престои маската до 10 мин. Лицето се измива с хладка вода и се подсушава леко с кърпа!Невероятна маска, прави чудеса! Изпробвайте я!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
елена ( преди 11 години )
ako nqkoi znae maska za kosa koqto da podhranva mazna kosa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16 rate up comment 0 rate down comment
Victoria ( преди 11 години )
Naistina mnogo deistva :) zaradi tazi tapa presa kosata mi stana bukvalno kato slama a sega sled zehtina mi e meki4ka , blestq6ta i mnogo jiva :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13 rate up comment 0 rate down comment
petq ( преди 11 години )