Консумацията на слънчогледови семки намалява нивата на „лошия” холестерол и се препоръчва при хората с високо кръвно налягане. Препоръчително за хипертониците е, ако искат да понижат кръвното си налягане, да ядат по 30 грама ядки пет пъти в седмицата, съветват специалисти.

Множество са факторите, които повишават кръвното налягане (хипертония). Сред тях са наследствена обремененост, психическо напрежение, преяждане, затлъстяване, застоял начин на живот, употреба на големи количества алкохол, пушене, прекалена консумация на кафе и чай, солени храни.

Симптомите на високото кръвно налягане се изразяват в главоболие, локализирано в тила, нервност, избухливост, лесна умора, сърцебиене, „прескачане” на сърцето, задух, сърдечна астма. Възможни са и сърдечна недостатъчност с постоянен задух, както и инфаркт на сърцето.
Хипертонията се отразява и на мозъка. Наблюдават се ранни атеросклеротични промени, които оказват влияние на паметта и на характера на личността. В някои случаи се стига и до мозъчен инсулт.

Когато хипертонията не се лекува, тя може да доведе до инфаркт или мозъчен кръвоизлив. Лечението на високото кръвно налягане обикновено започва с промени в диетите.

Едно от възможните средства за борба с хипертонията е именно консумацията на слънчогледови ядки. В състава им влизат главно ненаситени мастни киселини — линолова (50–65%) и олеинова (25–40%), които водят до формиране на т. нар. „добър“ холестерол. Това ги прави изключително полезни при сърдечносъдови заболявания и при повишено кръвно налягане, показват проучвания на Интерснак България.
Също така, при повишени нива на холестерол в кръвта, е желателна и консумацията на орехи и бадеми, тиквени семки, зърнени храни, риба, плодове и зеленчуци.

Освен това семената на слънчогледа са богати на магнезий. Той активира ензимите, които помагат на организма да използва енергията от храната. Подпомага контролирането на кръвното налягане, регулирането на телесната температура и киселинно-алкалното равновесие.
Като източник на витамин D семената на слънчогледа са далеч по-ценни дори от някои рибни източници. Наличието на витамин F в тях ги прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително и рак.

Интересно каква е заболеваемостта от хипертония при българските футболни фенове, които изяждат промишлени количества слънчогледови семки при посещаването на всеки мач.

* * *
Начинът на хранене разболява или лекува
Повече фибри за по-добро здраве
На борба с холестерола