Здраве и красота

AVON срещу рака на гърдата

29.09.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
AVON срещу рака на гърдата

През септември 2002 година Ейвън България се присъедини към световната програма “AVON срещу рака на гърдата”, която се провежда в над 55 държави по света. Инициативата у нас се нарича “От любов към живота”.

Нашата цел:

 • Да помогнем за повишаване на здравната култура на българските жени за превенция на рака на гърдата
 • Да наберем средства за закупуването на първия в страната пътуващ мамограф, който ще даде възможност на българките от по-отдалечени региони да си правят профилактични прегледи

За две години с помощта на нашите клиенти и представители успяхме да съберем 200 000 лева и нашата мечта е вече реалност. Нека заедно да продължим напред, за да дадем шанс за живот!

Как можете да се включите?

Закупувайки продукт от колекцията “Розова панделка” – брошка, плюшено Мече Теди или химикалка, Вие ставате част от кампанията “От любов към живота”. 2.00 лв. от стойността на всеки от тези продукти, закупени от Представителите на AVON, постъпват в сметката на кампанията “От любов към живота”.

Ако не познавате Представител на AVON, обадете се на тел. 02/ 976 58 00 или посетете www.avon.bg

Ако желаете да дарите средства за кампанията, сметката в лева е: Булбанк ЦУ, Сметка 100 782 8405, Банков код 621 962 14

Какво трябва да знаем за рака на гърдата?

 • Всяка година 3100 българки заболяват от рак на гърдата. 1100 от тях умират.
 • Ракът на гърдата е най-често срещания рак при жените.
 • Когато се диагностицира навреме, ракът на гърдата е напълно лечим.
 • В България само 14% от случаите се диагностицират навреме. За сравнение в Западна Европа и САЩ този процент е около 50%.
 • Само в 5% от случаите ракът на гърдата се среща при жени под 40-годишна възраст.
 • Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, но при тях вероятността за това е 100 пъти по-малка, отколкото при жените.

Рискови фактори и начин на живот

Всички жени са изложени на опасност от развитие на рак на гърдата, но има определени фактори и особености от начина ни на живот, които увеличават допълнително риска.

При кои жени има по-голям риск?

 • Които вече са боледували от рак на гърдата
 • Които имат близки роднини, боледували от рак на гърдата, особено в по-ранна възраст
 • Които са на възраст над 40 години
 • При които менструацията е започнала по-рано, менопаузата е настъпила по-късно, родили са първото си дете след 30-годишна възраст или въобще не са раждали
 • Които приемат противозачатъчни медикаменти повече от 5 години
 • Които консумират големи количества алкохол

Имайте предвид, че редовните физически упражнения, намалената консумация на мазнини и контролирането на теглото допринасят за намаляването на риска от заболяването.

Статистическата вероятност една жена да развие рак на гърдата през своя живот е едно към седемнадесет. И все пак с напредването на възрастта, рискът се увеличава.

Как да се предпазим от рака на гърдата?

Ранното откриване на рака на гърдата спасява живота! Когато се открие навреме, той е лечим в 97% от случаите. Отделете време за себе си и извършвайте всеки месец преглед на гърдите си сами. Ако имате случай на заболяване в семейството, консултирайте се с вашия семеен лекар, който ще ви даде необходимите указания и ще ви консултира със специалист.

Самопреглед на гърдите

След навършване на 20 години всяка жена трябва да привикне да прави месечен самопреглед на гърдите си. Най-подходящото време за това е седмицата след приключване на месечния цикъл. Следвайте стъпките, описани по-долу:

 • Застанете пред огледалото с ръце, прибрани до тялото и огледайте гърдите си за всякакви промени. След това вдигнете ръце над главата и огледайте отново.
 • Поставете ръце на ханша и стегнете мускулите на гръдния кош. Внимателно разгледайте формата и външния вид на гърдите си и следете за всяка необичайна промяна.
 • Застанете под душа или във ваната и насапунисайте ръцете си. Поставете лявата ръка на тила. Пръстите на дясната приберете един до друг и започнете да ги движите с леко притискане по лявата гърда чак до подмишницата. Повторете същото и за дясната гърда.
 • Нежно притиснете зърната на всяка гърда между палеца и показалеца си, за да проверите за секрет.

Винаги имайте предвид, че повечето подутини и промени не са симптоми на рак на гърдата! Най-често това са безопасни кисти или бучки, които се лекуват лесно. Но при всяко съмнение, задължително се обърнете към лекар!

Лекарски преглед

 • След като навършите 30 години продължавайте с месечните самопрегледи на гърдите, но посетете вашия семеен лекар поне веднъж в годината за профилактичен преглед или специалист поне веднъж на 3 години.
 • Лекарят ще прегледа гърдите ви за промени в размера или формата.
 • Това става по подобен начин, по който вие преглеждате гърдите си сами. Лекарят обаче ще направи това професионално. Той ще обърне внимание на структурата на тъканта и формата.

Мамографско изследване

 • След навършване на 40 години освен самопреглед и посещение при лекар, всяка жена трябва да си прави и профилактичен мамографски преглед на всеки 3 години.
 • Мамографското изследване продължава около 20 минути.
 • То е безболезнено, но може да ви причини лек дискомфорт. За да избегнете това, не правете мамография непосредствено преди или по време на месечния си цикъл.

Симптоми, за които да следите

 • Промени във формата и големината на гърдите – отпускане, изпъкнали вени, бръчки или неравности по повърхността на гърдите. Не се притеснявайте, ако едната ви гърда е малко по-голяма от другата, това е нормално.
 • Промени във вида и разположението на зърната – обриви, набръчкване на кожата около зърното, вдлъбване или изместване на зърното встрани, кръв или секреция. Имайте предвид, че е нормално зърното да отделя малко секрет.
 • Промени в начина, по който чувствате гърдите си – поява на бучки или някакво удебеляване, болка в гърдите (особено едностранна).
Ако имате някакви съмнения или откриете някоя от описаните промени, свържете се с вашия лекар!

Списък на специализираните здравни заведения:

Национална специализирана болница за активно лечение по онкология
София, ул. “Пловдивско поле” № 6, тел. 02/ 9714898, 02/ 720654

Онкологични диспансери:

София – област бул. “Столетов” № 67, тел. 02/ 9312021

гр. Пловдив бул. “Васил Априлов” № 1, тел. 032/ 443831

гр. Варна бул. “Чаталджа” №111, тел. 052/ 614141

гр. Бургас бул. “Демокрация” № 85, тел. 056/ 78529

гр. Стара Загора ул. “Армейска” №11, тел. 042/ 627125

гр. Плевен ул. “Г. Кочев” № 8, тел. 064/427300

гр. Русе ул. “Независимост” № 2, 082/ 238183

гр. Велико Търново ул. “Бузлуджа” № 1, тел. 062/ 620239

гр. Благоевград ул. “Братя Миладинови” № 21, тел. 073/ 24240

гр. Шумен ул. “Васил Априлов” № 63, тел. 054/ 800832

гр. Хасково бул. “Съединение” № 49, тел. 038/ 25128

гр. Враца бул. “2-ри юни” № 68, тел. 092/ 622549

Коментирай