Зелено

Кое прави чистенето по-трудно – самите ние!

Грешки в поддържането на домакинството

20.11.2015г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Почистването на дома и поддържането на домакинството са си омразна работа, няма какво да се лъжем. Някои жени обичат тези си задължения, защото им действат като антистрес терапия, но в повечето случаи чистенето и шетането е повече от досадно. Има толкова много други приятни неща, с които можем да се занимаваме!

Много често чистенето се оказва много по-трудно, отколкото всъщност е. Затова най-вече сме си виновни сами, защото допускаме редица грешки, които усложняват поддържането на подреден и спретнат дом.

Кои са тези грешки?

Не използвате правилните инструменти за почистване

Пестенето на пари, купувайки евтини препарати и уреди за почистване не ви прави услуга. По-добре избирайте качествени и здрави уреди за почистване.

Има го и другият момент – ако нямате чак толкова много килими и мокети, а по-голямата площ от жилището ви е с открита настилка, не се хабете да купувате прахосмукачка, която няма да ползвате, а инвестирайте в голяма и удобна метла, с която лесно да обирате мръсотията.

Не предотвратявате мръсотията, а я допускате

Понякога цапаме повече, отколкото трябва. Домът не е стерилна среда и ние не сме хирурзи, които поддържат тази стерилност, но все пак можем да експлоатираме жилището си малко по-разумно.

Вместо да влизаме с обувки навътре в апартамента, можем да ги събуваме всеки път, не е чак толкова трудно. Вместо да оставяме мръсните чинии на масата, можем да ги вдигаме веднага след хранене, за да не падат трохи хляб по пода. Вместо да разхвърляме дрехи, можем да ги прибираме в гардероба веднага щом ги съблечем.

Все малки неща, които събрани накуп намаляват сериозно времето за чистене. Тези съвети звучат простичко, но много от нас не ги спазват, въпреки че са наясно с тях.

Снимка: iStock

Не ползвате помещенията по предназначение

Признайте си колко често ядете в хола пред телевизора или влизате до спалнята с обувки, защото сте си забравили телефона! В банята оставяте мръсни стъпки от вече обутите си обувки, защото сте забравили да си оправите косата и се връщате от вратата.

Всяко помещение ще бъде по-лесно за почистване, ако в него се върши онова, за което е предназначено, защото няма да се натрупва странична мръсотия плюс стандартната за помещението.

Нямате график

Когато си съставите график за почистване на дома е много по-лесно да поддържате чистота. Това е така, защото ако чакате да стане видимо мръсно преди да се хванете за метлата, вероятно вече се е възцарил безпорядък.

Ако следвате план график за почистване ще ви е много по-лесно да поддържате жилището, а и няма да се преуморявате.

Коментирай