Зелено

Антуриум – главозамайващо необикновен!

Как да отглеждаме антуриума?

21.12.2015г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Антуриумът е много красиво цветно растение. Родината му е Южна Америка. Той е харесван от много любители на цветята заради интересния си цвят.

Антуриумът цъфти с голям, лъскав и яркочервен цвят. По средата подобно на шип са разположени тичинките.

Листата на антуриума са също лъскави, кожести и много жилави. Известни са повече от 800 вида антуриуми, повечето от които не изискват особено специални грижи в отглеждането.

Най-разпространени са антуриумите, цъфтящи в червено, но се срещат и в розово, бяло, жълто и оранжево. През лятото цъфтежът продължава около 6 седмици.

Местоположение и светлина

Необходима е ярка, но не пряка светлина. Поставете го на източен или западен перваз.

Температура

Антуриумът обича топлината. За него най-подходящи са градусите от порядъка на 18 до 25. През зимата не трябва да се допуска падане на температурата в помещението по-малко от 15 градуса.

Почва

Антуриумът се нуждае от хумусна почва. Най-добрата комбинация е между пръст, торф и пясък на равни части. За обогатяване могат да се добавят и малко дървесни или борови корички.

Наторяване

Не се налага специално подхранване. Все пак можете да добавяте минерални торове за цъфтящи растения веднъж месечно.

Поливане

През активния сезон през пролетта и лятото, когато антуриумът цъфти, поливайте по-обилно. През зимата поливането е умерено.

Антуриумът обича влажността, затова пулверизирайте от време на време.

Размножаване

Най-лесно е чрез резници. Също така можете да отделите новоизраснали филизи на стъблата. Те се вкореняват лесно и бързо.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай