За дома

Бърз трик за почистване на миялната машина

Ще са ви необходими само три съставки

19.08.2023г. / 16 03ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим за чистота, всички визираме най-често дома. Но какво става, ако приборите са мръсни? Това определено би ни подразнило и поставило в неприятна ситуация, особено ако например имаме гости. Как да направим стъклените чаши кристално чисти, а приборите сияйни? На всяка домакиня се е случвало – почистването само с гъба и препарат не дава задоволителни резултати. За оптимална чистота и блясък най-добре е да използваме миялна машина. Но за да върши своята работа добре, тя самата също трябва да е почистена.

Има ли начин да направим това сами, у дома, без да купуваме непрекъснато скъпи препарати? Ето един бърз трик, който ще ви даде отговор:

Почистване на вътрешността на машината

За да почистите изцяло миялната, ще са ви необходими:

  • 2 ч. ч. сода бикарбонат;
  • 2 ч. ч. оцет;
  • 10 капки етерично масло от чаено дърво или лавандула.

Първата стъпка е да изпразните миялната машина. След като сте направили това, изсипете содата директно в машината. Тя ще помогне да почистите нежно вътрешността, като същевременно ще елиминира неприятните миризми и остатъците от препарат. Пуснете на дълга програма, с гореща вода.

След като цикълът на едната програма е завършил, смесете оцета с етеричното масло и ги добавете на мястото, където по принцип се поставя препаратът. Тази смес ще подейства като лек дезинфектант, като същевременно елиминира миризмата на мухъл. Пуснете машината на най-дългата програма, с най-високи градуси.

Свързани статии

Ако след двата цикъла по вътрешността все още има замърсявания или петна, можете да ги отстраните като използвате памучна кърпа, напоена с малко количество оцет или пък да си направите почистваща паста от сода и малко вода. Почистете всички части, които можете да достигнете. Ако е нужно – можете да използвате и стара четка за зъби, като върху нея сложите отново малко сода.

За да предпазите вашата миялна машина от образуване на неприятни миризми и развитие на бактерии – оставяйте вратата ѝ леко открехната, когато не я ползвате, както и след завършването на един почистващ цикъл. По този начин влагата, която е предпоставка за развитието на микроорганизми, няма да се задържа вътре.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
иван ( преди 1 година )
а ако ползвате редовно машината , няма как да се появи мухъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар