За дома

Причини съдовете да излизат мръсни от съдомиялната

Преди да решите, че машината е развалена, вижте къде може да грешите

18.03.2023г. / 05 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Миенето на съдовете е ужасно досадно задължение за много хора. Именно заради това те се обръщат към помощта на техниката и избират да използват съдомиялна машина за тази неприятна част от домакинската работа.

Бърз трик за почистване на миялната машина

В много случаи обаче настъпват и разочарования, когато съдовете излязат мръсни от съдомиялната. Така работата става двойна, двойни са и разходите, тъй като се налага да измивате всичко наново.

Кои са причините съдовете да излизат мръсни от съдомиялната и как да поправите тези грешки?

Не изплаквате добре съдовете, преди да ги сложите в съдомиялната

Много хора спестяват тази стъпка, а това е една от причините съдовете да излизат мръсни. Недостатъчното плакнене или изплакването на прекалено много съдове едновременно предполага оставане на засъхнали остатъци, които може да не се измият добре в съдомиялната.

Как да вадим по-чисти съдове от миялната?

Не използвате гореща вода

Горещата вода може да ви помогне да разтворите засъхналите остатъци от храна и напитки по съдовете. Това ще направи измиването им много по-лесно и качествено в съдомиялната машина. Ако изплаквате чиниите и приборите с недостатъчно гореща вода или пускате цикъл на миене с хладка към студена вода в съдомиялната, не се учудвайте, че съдовете излизат мръсни.

Не подреждате съдовете в правилната посока

Ако подреждате съдовете в различни посоки, без да се замисляте откъде идва струята на миялната, това може да е причина съдовете да излизат мръсни. Важно е да ги подредите спрямо разположението на дюзите, така че струята да е добре насочена. Не претрупвайте кошницата, за да може водата да преминава свободно и да си свърши работата.

Странни неща, които можете да измиете в миялната машина

Поставяте чашите на дъното на кошницата

Това е грешка, защото чашите препречват пътя на водата и така чиниите остават мръсни. Тъй като чашите действат като чадър за водата е важно да бъдат поставени в горната част на кошницата, за да може водата и препаратът да преминават свободно.

Разделяте приборите по видове

Може да ви се струва логично да разделяте приборите на вилици, лъжици и ножове в кошницата, но това е погрешна стратегия. Когато например струпате много лъжици една до друга, те спират водата от струята много по-стабилно, отколкото ако са разделени безразборно. Еднаквите форми на приборите спомагат за блокирането на водата, което води до излизане на съдовете мръсни.

Как да удължите живота на миялната машина

Коментирай