Козметика и грим

Море от козметика – как да избираме крем, шампоан и маски

Био, медицинска, масови марки – има козметика за всеки джоб и вкус

15.12.2012г. / 16 10ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Десетки са марките в търговската мрежа – как да се ориентираме в козметичното море? Пробвайте тестери, преди да купите нов продукт и особено, ако инвестирате в скъпа козметика. Купуването на непозната марка от онлайн магазини или по каталог крие рискове за здравето. Ако сте доволни от вашия крем, не му изневерявайте. Търсете професионални съвети от дерматолог или козметик. Най-верният път към красивата кожа е използването на съответстващата й козметика. Съществуват няколко вида категории:

Свързани статии

Масовата козметика

Козметиката с минимална цена и качество. Купувачите й се ръководят от едно правило – ниската стойност. Трябва да знаят, че за малко пари не могат да разчитат на голям ефект. Тази козметика се отличава с практическото отсъствие на полезни съставки за кожата ни. Основните й компоненти са преработени нефтени продукти и съвсем слабо присъствие на натурални съставки. Срокът на годност е дълъг. Използват се силни ароматизатори, токсични консерванти и оцветители. Купувайки такава козметика, трябва да знаете, че 70 % от цената й е за реклама, 20 % за опаковката и едва 10 % за стойността на съставките. Ако използвате такава козметика дългосрочно, може да навредите на здравето си. По-добре я заменете с домашни средства за разкрасяване.

Средна класа козметика

Няма да ви навреди, но и няма да реши проблемите ви. Този вид козметика наистина има в състава си натурални продукти, но отново не очаквайте големи резултати. Не смесвайте различни продукти на различни марки – например дневен крем от един бранд, нощен – от друг, маска – от трети, тоалетно мляко – от четвърти, защото смесването на химическите съставки може да доведе до специфична химическа реакция и сериозни проблеми с кожата. Тук значение има дали козметиката не е произведена по лиценз на марката, но в друга страна. В този случай бъдете сигурни, че ще направят икономии от състава, за да направят по-евтин продукта. Това от своя страна ще доведе до значително намаляване на ефективността.

Луксозна козметика

Тук влизат козметичните продукти в клас „скъпи и ефективни“. В състава им има около 70-80 % натурални екстракти от лекарствени растения, минерали и витамини. Редовното използване на такава козметика ще се отрази видимо благоприятно на кожата ви. Няма опасност от ефекта на привикване и при спиране буквално кожата да се състари. Тази козметика ще познаете и по опаковката, която е дизайнерска и също скъпа.

Професионална козметика

Използват я в козметичните салони и дерматологичните центрове. Силата на въздействието й е бърза и агресивна. Излизайки от салона, жената вече е със сияйна и гладка кожа. Съществува риск от привикване на кожата, заради силните съставки, което трябва да ни накара да посещаваме салона често и непрекъснато.

Биокозметика

Предпочитат я природозащитниците (защото не е тествана върху животни), вегетарианците (защото в състава й няма животински продукти), привържениците на здравословния начин на живот (защото няма химия). Биокозметиката също има класове на качество – за всеки вкус и джоб.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 11 години )
В днешно време и скъпите продукти не са качествени. Който се хване..... има и качествена козметика на нормална цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време