Цветя

Цветя обички се подаряват с обич

23.07.2012г. / 15 46ч.
Аз жената
Цветя обички се подаряват с обич

Днес има такова разнообразие от обици с най-разнообразни форми, въпреки това не е трудно да се оприличи цветето Фуксия на обичка. Наистина много прилича и това име много му отива. Тичинките са по-дълги от венчелистчетата и е все едно голяма кръгла обица – камбанка с няколко езичета. Затова наименованието обичка много повече му подхожда от Фуксия. Въпреки че името му е в чест на немския учен Leonard Fuchs.

Фуксията (Fuchsia hybrida) е многогодишно стайно растение. В неговата родина Перу го наричат „цвете на красотата“. Не може да не сте виждали обички на село, в саксиите на баба или пък, ако сте изкушени от отглеждането на цветя да не сте си пожелавали това красиво цъфтящо растение. Селектирани са различни разновидности – бяла чашка и червени венчелистчета или обратно, яркочервени, карминени, лилави. Има голямо разнообразие.

Цветето цъфти цяло лято от юни до октомври, което го прави желана украса за всяка тераса, веранда, стълби или обикновен балкон.

Обичките устояват на зимни условия до -5 градуса. Те заспиват зимен сън, но щом денят започне да расте те се събуждат и започват да се раззеленяват и да образуват пъпки. Зимата се полива по-рядко. През февруари обичките се подрязват, за да имат повече цвят през лятото. Цветето трябва да се постави на светло и да се изрежат всички клонки, по които няма пъпки – това е гаранция, че ще цъфти изобилно. Малко по малко трябва да започнете да поливате цветето и да го подхранвате с течна тор. Ако ще пресадите обичката, то трябва да смените пръстта и да поорежете корените. Хубаво е да направите добър дренаж на саксията, защото задържането на вода може да доведе до загниване на растението. Лятото трябва да се полива на 2-3 дни.

Размножаването на Фуксията става лесно чрез резници. Отрязвате клончета от 8-10 см и ги потапяте във вода или ги насаждате във влажен пясък, някъде на слънце, като поливате от време на време. След две седмици се появяват коренчета и могат да се насадят в малки саксийки като се слага две части почва и една част пясък и разбира се хубав дренаж на дъното.

Обичките харесват полусенчести места, под лозницата им е идеално. Веднъж избрали й някакво място е добре да стои там през цялото лято, защото не обича да я местят постоянно. Можете да я насадите в сандъчета с други цветя или пък да я насадите в градината. Последното обаче не ви го препоръчвам, защото есента ще трябва отново да я пресаждате и да я прибирате вътре.

Така че, ако искате да имате цъфтящи растения обичката е идеална – кичеста, красива и нежна. Въпреки че не съм видяла да се продава масово по магазините, така че да купите саксия за подарък, виждате, че имайки вече една, лесно може да вкорените още няколко резници и да имате за подарък – за осми март, за учителките на децата, за приятелки и колежки. Любителите на цветя със сигурност ще й се зарадват.

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота