Цветя

Есенен фитнес в градината

Какво да свършим в градината през есента?

20.11.2012г. / 16 02ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Още е рано да се затваряме у дома до печката или парното (тази голяма градска печка).

Навън има толкова много работа и запалените градинари добре знаят това. А тези, които не сме толкова запалени или си нямаме собствени градини можем да направим едно добро дело и да помогнем на приятел. Вместо във фитнес салона можем да поизгорим някоя калория като свършим нещо полезно за природата и за нас самите.

Събиране на есенни листа

Ако имате в градината широколистни дървета, то земята под тях със сигурност е посипана с жълто злато и червени рубини. Колкото и да им се радваме е добре да ги съберем. Ако правим компост трябва да ги натрупаме на едно място, за да може напролет да имаме хубава градинска тор. Привържениците на тази идея събират разделно боклука и хранителните отпадъци като обелки от плодове и зеленчуци, яйчени черупки и други и ги смесват с окосената трева или с есенните листа. И това наистина е едно добро екобъдеще. А събирането на есенни листа е упражнение за раздвижване, особено подходящо за привикналите да водят заседнал офис живот хора.

Есенното прекопаване на градината

Това е вече упражнение за напреднали. Със сигурност свикналите да седят обездвижени по 8-9 часа на ден ще се озорят след първия половин час копаене и в понеделник първата половина от деня ще им протече в разкази – каква мускулна треска имат от вилата.

Есенно засаждане на храсти и дървета

Сега е времето да засадите нови попълнения в двора – рози, храсти, фиданки. Така на пролет ще имате една напълно нова градина, а през есента ще сте изгорили малко от излишните си калории.

Свързани статии

Есенно изкопаване на грудки

Сега е времето да изкопаем и да приберем грудковите растения, като например далиите (гергини). С падането на температурите грудките трябва да се извадят, да се почистят от пръстта и да се приберат вътре. Могат да се съхраняват при 2-6 градуса в някаква касетка или кашонче.

С почистването и зазимяването на градината ще сте извършили доста движения – клякания, ставания, разтягания и ще сте се приготвили и вие за зимата с по-стегната фигура, по-позитивни очаквания.

Коментирай