Зелено

Какви растения са подходящи за жив плет?

18.05.2012г. / 16 50ч.
Вергиния Генова
Какви растения са подходящи за жив плет?

Ограда от зеленина е много практично решение. По този начин си осигурявате спокойствие и тишина. Няма нужда всички от улицата или любопитните съседи да гледат какво правите – дали неуморно копаете лехите по цял ден, лежите и си четете книжка, или пък ви се е дощяло да се целувате под цъфналите вишни.

Много по-добре е да гледате зеленина, отколкото бетонна стена или градината на съседите.

Но живата ограда, като всяко живо нещо не се получава от раз. Трябва да си я посадите и да си я отгледате.

Въпросът е какви растения да изберете?
Ако искате жива стена или ограда трябва да изберете растения, които да могат да се оформят чрез подстригване. Може да изберете между бодливи и меки, вечнозелени или широколистни. Възможно е да посадите растенията на един ред, два реда или три. Трябва да прецените дали растението може да расте само нагоре или му трябват изкуствени опори, както е при лианите. За по-високи живи огради могат да се използват люляците, акациите, дрян, орловите нокти, птичето грозде, кипарис и разбира се модерните туи.
За по-ниски огради или в комбинация с високите може да използвате и растения до 1 м като чимшира, киселия трън, касиса, дафиновото дръвче. Може да направите комбинация от висока и ниска ограда. От вечнозелена и цъфтяща. От такива растения се правят и прочутите лабиринти, които можете да видите в градините на старите европейски замъци.
Изборът е наистина голям. А за повече съвети и вдъхновение може да посетите някой разсадник, а ако имате повече излишни пари може да си наемете и консултант, който да ви проектира градината. Или пък да пробвате сами и да видите какво ще излезе.

Е, дори да не живеем в замък, нашият дом е нашата крепост и имаме право да си го оградим с каквито бодли си искаме и както ни харесва. В крайна сметка трябва да се радваме, че изобщо имаме какво да ограждаме, защото не всеки има и оценява щастието да живее в къща със собствен двор.

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай