Цветя

Миниградина в затворена бутилка постави рекорд в градинарството

Миниатюрна градина в бутилка расте вече 50 години

18.02.2013г. / 08 50ч.
Аз жената
Снимка: Pravda.tv.ru

Снимка: Pravda.tv.ru

Пенсионер от Великобритания успява да учуди специалистите в градинарството. Преди повече от 50 години Дейвид Латимер засажда миниградинка в огромна стъклена бутилка, която затваря херметически. Миниатюрната оранжерия преживява през всичките тези години без да е отворена нито веднъж, съобщава Правда ТВ. ру.

Свързани статии

Въпреки пълната изолация от обкръжаващата ги среда, растенията се чувстват превъзходно. Латимер държи бутилката недалеч от прозореца, за да може слънчевите лъчи да я осветяват всеки ден достатъчно дълго време.

Единствената грижа на градинаря е периодически да разклаща бутилката, за да може листата да растат равномерно. В бутилката се е развила миниатюрна екосистема, която осъществява фотосинтеза и поглъща светлина.

Натрупваната влага се „излива като дъжд“. Пожълтелите листа окапват на дъното на бутилката и изгниват като така дават жизнено необходимия тор за корените и въглероден диоксид за фотосинтезата.

Г-н Латимер посажда миниградинката си през далечната 1960 година. Намерението му не е било да стане известен, да постави рекорд или да направи откритие в науката. Причината е била чисто любопитство.

Коментирай