Цветя

Запознайте се с мимулуса или клоунското цвете

Как да отглеждаме мимулус?

10.05.2015г. / 09 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Мимулусът или така нареченото клоунско цвете е сравнително популярно цвете, отглеждано в много градини, дворове и балкони. Многогодишно растение е и може да се отглежда много успешно и в стайни условия.

Съществуват над 150 вида, всичките от пъстри по-пъстри. Най-популярният сорт у нас е Mamulus aurantiacus. На височина достига около 25-30 см и на широчина приблизително също толкова.

Клоунското цвете цъфти в изключително разнообразни шарки. Можете да го срещнете в бяло, жълто, червено, оранжево, розово, както и в много шарени разцветки.

Местоположение

Свързани статии

Мимулусът обича свежия въздух, затова е добре да го изнасяте в градината или на балкона в топлите месеци. Важно е още мястото да е проветриво, но не на течение. Ако е засаден в градината не се притеснявайте – мимулусът издържа и на студове до около 2-3 градуса.

Светлина

Клоунското цвете обожава светлината. Добре е все пак да не е пряка през целия ден. В никакъв случай не допускайте до мимулуса да не достига светлина, защото бързо ще умре.

Поливане


Поливайте обилно всеки ден в активния период от април до септември. В останалите месеци се полива по-рядко и в по-малки количества. Внимавайте пръстта да не изсъхва.

За да цъфти по-обилно и дълготрайно, подхранвайте мимулуса с течни торове за цъфтящи растения 2 пъти седмично.

Почва


Важно е почвата на клоунското цвете да е добре дренирана. Никаква вода не трябва да се задържа в нея. Все пак почвата трябва да е балансирано влажна.

Почвеният субстрат също трябва да пропуска добре въздуха, тоест почвата трябва да е рохка. Всяка пролет пресаждайте в нова прясна градинска пръст.

Размножаване


Най-лесното размножаване на мимулуса е чрез резници през пролетта. Старите растения се пресаждат през пролет в богата на хранителни вещества градинска пръст.

Можете да размножите клоунското цвете и чрез семена, които е добре да бъдат засети през февруари или март, ако ги садите в саксия. Ако го правите в градината, посейте семената през април или май.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай