Анкети

7 причини за внезапно напълняване

Защо ви се струва, че пълнеете от въздуха?

18.04.2024г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте забелязали, че изведнъж теглото ви се е оказало наднормено и не го свързвате с конкретни причини, то може да се дължи на неосъзнато поглъщане на повече калории, но и на някои медицински състояния, които предизвикват рязко напълняване.

Кои са възможните причини за внезапното покачване на теглото?

Неща, които се случват в тялото, ако спрете изкуствените подсладители

Инсулинова резистентност

Борите се с килограмите от известно време, но резултат няма? Възможно е нивата на инсулин в кръвта ви да са по-високи, а също така чувствителността на клетките към него в тялото да е понижена. Това е така наречената инсулинова резистентност, при която високите нива на хормона инсулин създават условия за трупане на мастна тъкан в запас вместо изразходването на въглехидратите за освобождаване на енергия.

Хипотиреоидизъм

Ако страдате от хипотиреоидизъм, той може да е в основата на резките промени, настъпващи в тялото ви. Щитовидната жлеза отговаря за редица процеси в организма, включително контрол на метаболизма. Когато функцията на щитовидната жлеза е понижена, метаболизмът се забавя.

Свързани статии

Стрес и изтощение

Стресовото ежедневие и липсата на пълноценна почивка през нощта повишават нивата на хормоните на стреса в организма. С натрупването си те водят до промени в метаболизма и повишаване на мастните депа в областта на талията и корема. Липсата на сън и напрегнатото ежедневие могат да са в основата на рязкото ви напълняване.

Коментирай