Цветя

Красивото сакъзче или „висящото мушкато“

Съвети за отглеждане на сакъзче

31.07.2015г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Сакъзчето е познато още като висящо мушкато. То се счита за предшественик на днешното саксийно мушкато.

Сакъзчето също се отглежда като стайно растение, но представлява дребен храст с плътни и дебели листа, цъфтящ в розови и червени нюанси.

Много е подходящо за висящи саксии, защото пада много красиво като транспарант надолу.

Произходът на сакъзчето е от Южна Африка.

Местоположение и светлина


Сакъзчето обича обилната светлина, но е добре да го поставите някъде на шарена сянка, така че да получава достатъчно светлина, но да не прегаря от силните лъчи.

Ако го отглеждате в саксия, източните и западните первази са идеални.

Почва

Подходящата почва за сакъзчето е градинската. Хубаво е да е смесена с малко глинеста почва. От по-голямо значение е почвата, каквато и да изберете, да е добре дренирана. За целта можете да смесите равни части оборски тор, пясък, градинска почва и перлит.

Поливане


Поливането трябва да е редовно и обилно. В случай, че не сте осигурили пропусклива почва, обилното поливане ще накара сакъзчето да загине.

Свързани статии

Наторяване

По време на активния период на цъфтене е добре да се наторява или до края на август. Тори се с минерални торове за цъфтящи растения.

Температура

Сакъзчето расте при умерени температури, каквито имаме у нас. През зимата градусите не трябва да падат под 5. През лятото понася жеги, но не прекалени – до 30 градуса.

Размножаване


Размножаването става чрез резници, които се взимат и вкореняват от август до края на март. Може да се размножи и чрез семена, но по-трудно.

Резниците се вкореняват директно в почвата. Преди да ги засадите е важно да ги оставите да изсъхнат добре за няколко часа. След това срежете отрязаното място на кръст, за да може по-лесно да пусне коренови мустачета.

Коментирай