Цветя

Каланхое - истински цветен разкош!

Как да отглеждаме каланхоето?

29.08.2015г. / 10 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Красивото и издръжливо каланхое идва от далечен Мадагаскар. Прекрасно е за домашно отглеждане, защото цъфти много обилно и много продължително. Така радва окото и краси дома.



Каланхоето цъфти в много разнообразни цветове – бяло, червено, розово, оранжево, жълто, срещат се дори смесени разцветки. Цъфтежът е през зимата и рано на пролет. 

На височина израства до не повече от 30 см. Листата му са дребни, ярко оцветени в зелено и по-плътни. 

Местоположение и светлина

Свързани статии

Каланхоето не е претенциозно откъм местоположение. Важно е само мястото да е добре огряно от слънцето. Затова най-подходящи са южните и западните первази. Така расте най-добре, въпреки че и изкуствената светлина му се отразява доста добре. 

Температура

Най-добрата температура за каланхоето е 15 градуса. Не обича твърде големите жеги. Издръжливо е и през зимата може да вирее дори при 8-10 градуса.



Поливане

Тъй като каланхоето е сукулентно растение, поливането не трябва да е особено обилно. Умерено поливане всеки ден без пулверизиране на листата е чудесно за красивото цвете. Преполиването не е препоръчително, защото листата започват да падат, а растението загнива.

Размножаване

 

Каланхоето се размножава чрез семена или резници. Добре е семената да бъдат посети в края на януари или февруари до март. Необходимо е да се повиши температурата до 20 градуса, за да покълнат по-бързо.

Резниците трябва да бъдат много добре изсушени преди да се засадят. Поливайте ги умерено, докато се хванат добре в почвата. Те се засаждат през пролетта. 



Съвет: Добре е цветовете на каланхоето да се изрежат след прецъфтяването. Саксията трябва да се прибере на по-хладно място с по-редуцирана светлина, за да презимува. Спрете поливането.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай