Цветя

Английско мушкато – прелестно и кичесто

Как да отглеждаме английското мушкато?

08.11.2015г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Английското мушкато е изключително красиво. Мушкатата у нас са много разпространени и почитателите им ще се зарадват да добавят още един вид към колекцията си у дома и в градината.

Английското мушкато е от семейство Гераниеви. За негово родно място се считат районите с умерен климат. Нарича се английско, защото в Англия са правени най-продължителните селекции на вида.

Това мушкато не расте особено високо, което го прави идеално за отглеждане у дома. Височината му достига не повече от 50 см. Слабо разклонено е и цъфти с прекрасни багри, предимно в червената гама. Срещат се и пурпурни и розови, дори и бели цветове.

Местоположение и светлина

Английското мушкато се нуждае от силна светлина. Подходящи са дълготрайно огрени от слънцето первази. Дори през зимата помещението трябва да е добре осветено. Важно е мястото, което ще изберете, да е добре проветриво и с непрекъснат достъп до свеж въздух.

Поливане

Поливането на английското мушкато трябва да е умерено и редовно без да се допуска подгизване на почвата.

Температура

Най-подходяща температура за английското мушкато е умерената. През зимния сезон градусите трябва да са от порядъка на 12-13. През лятото оптималната температура е 20-25 градуса.

Свързани статии

Почва

Хубаво е английското мушкато да се пресажда напролет. Почвата, в която се засажда е смес от градинска пръст, листовка и пясък като акцент се поставя върху градинската пръст.

Размножаване

Без проблем се взимат чепки от възрастните растения и се вкореняват директно в почвата. Цъфтят обилно още същия сезон, ако биват засадени през пролетта.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай