Цветя

Каменно цвете – непретенциозно и грациозно

Как да отглеждаме глоксинията?

09.12.2015г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Каменното цвете или глоксинията е изключително красиво растение, което присъства в много домове и градини. Цъфти в прекрасни бели, розови, алени, лилави и смесени нюанси. Отглежда се много лесно и затова е предпочитано от много любители на градинарството и цветарството в домашни условия.

Родината на каменното цвете е Бразилия. Там е описано за първи път през 18 век. Цветовете на каменното цвете наподобяват тези на теменужката, но са по-трайни. Цветът на глоксинията може да издържи седмици наред.

Местоположение и светлина

Важно условие за доброто развитие на каменното цвете е да има много обилна светлина. Поставете глоксинията на добре огрян от светлината перваз. За предпочитане е на южно изложение, защото тя обича пряка светлина. Може да я поставите и на източно изложение, стига да има по-продължително греене.

Температура

Каменното цвете обича топлината, но не и горещината. Най-подходящата температура е между 18 и 25 градуса. През зимата не е добре да се допускат по-ниски градуси от 10, защото растението започва да загива.

Също така, ако температурата е над 27 градуса пъпките вехнат, което намалява шансовете на глоксинията за естествено възпроизвеждане.

Поливане

Важно е каменното цвете да се полива с хладка вода, за предпочитане престояла със стайна температура. През пролетта и лятото поливането е малко по-обилно, без да прекалявате. През зимата се полива по-оскъдно.

Свързани статии

Почва

Каменното цвете не е капризно откъм почва. Засадете го в обикновена градинска смес. Специално подхранване не се налага. Ако искате да подсилите и удължите цъфтежа, поливайте с минерални торове за цъфтящи растения веднъж в месеца през активния период.

Размножаване

Размножаването става най-вече чрез семена. Могат да се засаждат по всяко време на годината. Каменното цвете се развива за няколко месеца. Най-късно до седмия месец трябва да започне да цъфти.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Sis ( преди 8 години )
До .... Твоят Бойко да вземе да ти подари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар