Цветя

Стрелиция - едно интересно растение

Как се отглежда?

02.07.2018г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стрелицията е растение с особени цветове и листа. Тя изглежда едновременно като сабя, глава на птица с човка и колибри в полет. 

Стрелицията се среща по Средиземноморието, но вирее и у нас, въпреки че родината ѝ е Южна Африка. Тя представлява храст без стъбло, който достига височина между 1 и 2 метра в зависимост от условията. 

<<Красула и нейните чудни месести листенца>>


Листата ѝ имат формата на дълги мечове с формата на лодка в основата. Цветовете ѝ са със заострени цветчета, обагрени най-често в червено и оранжево. Измежду основните цветове проблясва синьо и виолетово.

Стрелицията се отглежда лесно, защото е сравнително некапризна. 

Местоположение и светлина 

Изберете най-слънчевото място, където да поставите или засадите стрелицията. Тя обича добре осветените первази, за да цъфти добре. Няма да се чувства зле и на сянка. При тези условия избуяват повече листата за сметка на цъфтежа. 

Поливане

Необходимо е съдът, в който е посадена стрелицията, да е с добър дренаж. Поливането е обилно и ежедневно. Водата трябва да се оттича веднага и да не се задържа в почвата. 

Почва 

Подходящата почвена смес за стрелицията е меланж от хумус, пясък и глина. Препоръчително е да се постави и малко оборски тор, за да стане почвата по-богата. 

<<Пентас – мадагаскарският принц>>


Свързани статии

Добре е да се наторява периодично по време на цъфтежа от февруари до август. След като растението прецъфти се пресажда в по-широка саксия.

Температура

Стрелицията обича високите градуси. През зимата се прибира на топло, защото не понася по-ниски от 10 градуса температури. Не я дръжте близо до климатик или парно. 

Размножаване

Най-лесно размножаването става чрез разделяне на коренищата на възрастните растения и пресаждането им в нови саксии. Възможно е и чрез семена, но става по-бавно и цъфтежът се появява чак след около 2 години. 

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време