Цветя

Калибрахое – експлозия от цветове и аромат

Как да отглеждаме красивото растение

25.01.2019г. / 11 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Красиво цъфтящото калибрахое неочаквано принадлежи към семейството на картофите. Неговата родина е Южна Америка. Вирее чудесно и у нас. Цветовете му наподобяват тези на петуния. Подходящо е за каскадни и висящи саксии, както и за бордюрна декорация в градината.

Петуния – феята на градинските цветя

Местоположение и светлина

Калибрахоето е едно от цветята, подходящи за излагане на пряка слънчева светлина през целия ден. Тя им е нужна, за да цъфтят така обилно и цветно през пролетта и лятото. За да расте буйно и да цъфти красиво, не поставяйте калибрахоето на сенчести первази.

Поливане

През топлите месеци калибрахоето се нуждае от обилно всекидневно поливане. През зимата поливането се разредява.

Почва

Подходящата почва за това цвете е добре подхранената с минерални торове за цъфтящи растения. Тъй като през лятото калибрахоето се полива обилно е от голямо значение почвата да е добре дренирана, така че да не задържа излишна влага.

Свързани статии

Температура

Умерените градуси са чудесни за калибрахоето, въпреки че през лятото понася доста добре жегите. През зимата градусите не трябва да падат под 12-13. Ако отглеждате цветето на открито е добре да го внесете вътре и да го държите далече от отоплителните уреди, но в досег със слънчевата светлина.

Клеоме – цветето паяк

Размножаване и пресаждане

Размножаването чрез семена е по-трудно, отколкото ако разсадите растението чрез издънки или разделяне на коренището. Пресаждайте калибрахоето, когато се разрасне прекалено и саксията му отеснее. Пресаждането се прави напролет.

Снимки: iStock

Коментирай