Цветя

Лиатрис, наричан още казанско перо

Как да отглеждаме това растение

03.02.2019г. / 07 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лиатрис е многогодишно тревисто растение, родината на което е Северна Америка. Познати са над 20 вида, някои от които се отглеждат лесно в градината или като стайни растения. Наричат го казанско перо заради характерната форма на цвета му. Цветовете са мъхести, гроздовидни и вертикални, подобно на перо на шапка. Цъфтят в лилаво, бяло, розово.

Местоположение и светлина

Лиатрисът предпочита ярка пряка слънчева светлина. Засадете го или го поставете на добре огряно място в градината или на балкона. Подходящи са южните первази, както и източните и западните.

Поливане

Полива се умерено. През пролетта и лятото всеки ден, а през зимата поливането се разрежда. Много е важно да не се прекалява с водата, защото при прекалено влажна почва растението загнива.

Почва

Важно е почвата да е много добре дренирана. Сухата и ронлива почва е подходяща за това растение. Задължително е да е добре подхранена с минерални хранителни вещества.

Свързани статии

Температура

Препоръчителните температури през топлите месеци не трябва да надхвърлят 25 градуса, а през зимните може да издържи и на -15 градуса. Лиатрисът презимува добре и на открито.

Пресаждане и размножаване

Размножава се най-лесно чрез засяване на семена през април или чрез разделяне на туфите на старите растения.

След прецъфтяване изсъхналите цветове се изрязват.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай